Nordling, Pontus

f. 25.7.1923
d. 22.10.2022

Pontus Nordling känner de flesta lite äldre som radiomannen med den sonora rösten, jag också som chef, kollega och vän. Pontus föddes i Helsingfors 1923, växte upp i Hangö och Borgå och blev student från Borgå lyceum 1942.

Sen bar det av till Helsingfors universitet för studier men också jobb vid sidan om. Via Studentbladet blev det uppdrag för Rundradion och i något skede inträde till den prestigefyllda reportageavdelningen. Där fick han resa till de flesta länderna i Europa för reportageuppdrag, många gånger som enda svenska reporter på president Urho Kekkonens statsbesök. På den tiden var reportagen viktiga och uppskattade program. Det fanns ju ingen teve då utan journalfilmerna på bio och reportagen i radion var, förutom tidningar, fönstren ut till världen.

Pontus fick vara med om många både trevliga och dramatiska händelser, en av de största kan jag tänka var att få referera i direktsändning när Porkala återlämnades efter parentesen.

I takt med att Rundradion så småningom införde egna nyhets- och aktualitets­-program kom han in på nyhetssidan och blev chef för sändningen Idag, det som nu heter Aktuellt.

När Rundradion beslöt satsa mera på regional verksamhet blev Pontus chef för den svenska. Regionala sändningar fanns på olika håll men nu samlades allt under ett paraply. Småningom lyckades han utverka mera sändningstid och ganska snabbt blev det dagliga regionala nyhetssändningar förutom timmen på söndagsförmiddagen. Han ville inte heller bara sitta bakom sitt stora skrivbord på Sommargatan utan reste ofta runt till de fem regionerna i olika ärenden. Bland annat fungerade han som lärare på olika frilanskurser när det behövdes flera medarbetare, jag har själv gått en sådan.

När Pontus ringde upp och det var många stora R i Nordling visste man att någonting var på tok. Oftast var det nån som hade sagt något tokigt eller uttalat något ord fel. Pontus var en nitisk ”språkpolis”.

Pontus hade kommit överens om att, med veteranens rätt, pensionera sig när han fyllde 60. Men det visste ingen annan om. Så när vi uppvaktade honom och hade samlat in till en gräsklippare konstaterade han i sitt tacktal att vi har tur som aldrig mer behövde se honom där igen. Total överraskning!

Men det var inte sant för han kom senare ganska ofta på besök i samband med att han använde Rundradions gym och bibliotek. Dessutom gjorde han en del program, bland annat en omtyckt serie matprogram. För Pontus på fri­tiden var det både matlagning och trädgårdsodling på sin älskade stuga i Pernå som gällde.

För ett tag sen, när jag träffade Pontus sista gången, åkte vi till Elite på lunch med öl och snaps och allt. Då konstaterade han att livet på sista tiden hade blivit så enahanda, utan Dolly.

Pontus dog den 22 oktober i en aktningsvärd ålder av 99 år. Han sörjs närmast av sönerna Peter och Johan med familjer.

 

Stefan Forsman