Stenius, Kurt Erik

Finansförvaltningens ”grand old man”, fil.mag. Kurt Erik Stenius avled efter en långvarig sjukdom den 13 maj 2007 i en ålder av 90 år.
K. Erik Stenius gjorde sin livsgärning inom Bankirfirman Ane Gyllenberg där han inledde sin karriär år 1947 som börsmäklare och förvaltare. År 1957 blev han ägare och vd på Gyllenberg, då bolagets grundare Ane Gyllenberg sålde företaget till Stenius. Han verkade som vd för Gyllenberg i nästan tre årtionden fram till år 1986. Under hans tid utvecklades Gyllenberg till en av de största bankirfirmorna på Helsingfors-börsen samtidigt som verksamheten expanderade inom bl.a. fastighetsförmedling och kapitalförvaltning.
Även efter sin pensionering från vd-posten var K. Erik Stenius mycket engagerad i Gyllenbergs verksamhet och för bolaget var han såväl en uppskattad rådgivare som en ansedd gäst på ett flertal kundtillställningar fram till 90-talets slut. Han var känd som den borne gentlemannen – kunnig, korrekt och ansvarskännande, med hög moral och gott omdöme.
Hans samarbetsförmåga och djupa insikter i näringslivet gjorde honom till en uppskattad styrelsemedlem i många företag, bl.a. Wärtsilä, Stockmann, Hartwall och Tamfelt.
K. Erik Stenius var starkt socialt och kulturellt intresserad och engagerad. Han var bl.a. skattmästare i Folkhälsan i över 30 år och Svenska Vetenskapliga Centralrådet inemot 40 år samt långvarig styrelsemedlem i Svenska Teatern, Barnens By, understödsföreningen Liv och Hälsa, Signe och Ane Gyllenbergs stiftelse och Stina Krooks stiftelse.
Hans stora fritidsintressen var segling och ritt. Han var ända sedan krigsåren i S:t Michel starkt engagerad i och sedermera hedersmedlem i Officersryttarna. Ännu som långt över 80-åring sågs han varje vecka på sina ridturer på Eriksnäs. Seglingen band samman hela familjen under alla semestrar och sommarens veckoslut.
K. Erik med sin sociala, utåtriktade natur och vänfasthet hade en stor vänkrets. Saknaden är stor. Närmast sörjes han av sin maka Sylvia, sina fyra barn och tolv barnbarn.

CARL-OLAF HOMÉN

--

K.E. Stenius erhöll SFV:s folkbildningsmedalj år 1986.