Flodin, May

f. 5.5.1934

d. 14.3.2008

May Flodin, född Rehnberg i Bromarf, avled den 14 mars 2008 i sviterna efter en trafikolycka i Mariehamn. Hon var född den 5 maj 1934 och blev alltså 73 år.

May Flodin var en känd person både på och utanför Åland genom sitt starka engagemang inom två huvudområden – hälsovården och politiken. Hon kom till Åland när hon var 22 år och nybliven hälsosyster för att arbeta i skärgårdskommunen Föglö. Där träffade hon sin blivande man, Nils Flodin, och där fick hon i yrket ta sig an både stort och smått, både människor och djur. Paret fick två barn, dottern Pia och sonen Erik.

När familjen flyttade till Mariehamn blev May Flodin skolhälsovårdare och senare fick hon en mer administrativ tjänst som ansvarig hälsovårdare för hälsofostran. Här började på allvar hennes politiska engagemang inom partiet Frisinnad sam- May Flodin verkan och hon kom att sitta i många olika organ – stadsfullmäktige, stadsstyrelsen, lagtinget och landskapsregeringen där hon även en tid var vicelantråd. Hon representerade Åland i Nordiska rådet och hon var med i Svenska Finlands folkting från 1980 till 1995 – bland en hel del annat.

Hennes engagemang räckte även för föreningslivet och hon var med och startade ett privat vårdhem på Åland. Kultur i vården var ett annat av hennes specialområden. May Flodin var rak och frispråkig. När hon lämnade den offentliga arenan framträdde hon i en avskedsintervju där hon lovade att hålla efter politikerna som aktiv pensionär – tyst tänkte hon inte vara om något inte gick som hon ville. ”Debatter och fajter har sin tjusning. Man skall inte vara rädd för radikala åsiktsyttringar. Förr eller senare blir alla ganska lika i livets slipmaskin”, sade hon i samma intervju.

Inför livet som pensionär hade hon planer – hon skulle skriva och läsa, begrunda det som varit och fördjupa sig i teologiska frågor. En del av tiden ville hon också tillbringa i torpet på Föglö. May Flodin var aktiv och engagerad in i det sista. Hon blev påkörd på vägen hem från en föreläsning i kroppsspråk och hon lämnade många påbörjade projekt efter sig. Vid sitt frånfälle var hon även ordförande för lagtingets veteranklubb.

HELENA FORSGÅRD