Strömberg, Thorvald

Född: 17.3. 1931
Död: 9.12. 2010

Den finländske paddlingslegenden, OS-guldmedaljören och dubble världsmästaren Thorvald Strömberg gick ur tiden den 9 december 2010, bruten av en svår sjukdom. Han skulle den 17 mars ha fyllt 80 år.
Thorvald var en äkta skärgårdsbo. Han växte upp hos sina morföräldrar, fiskarfamiljen Nylund, på Kalvön i Lappvik, som dock måste evakueras efter vinterkriget 1940. På Älgö byggde de upp ett nytt hem åt sig, Rödjan.
Nylunds hade tolv egna barn så minstingen i barnaskaran fick lov att hävda sig i konkurrensen med de större pojkarna. Det friska skärgårdslivet och hårt arbete från barnsben gav Thorvald en järnhård fysik och en god grund för hans framgångsrika idrottskarriär.
Thorvald satt första gången i en tävlingskanot på Skåldö 1947. Därefter bar karriären spikrakt uppåt. Han var bäst i Finland redan 1948, men ansågs för ung för att få åka till London-OS. Detta grämde Thorvald resten av livet, men i VM i Köpenhamn 1950 fick han visa vad han gick för. På 10 000 meter drog han på direkt från start och utklassade den svenska dubble OS-guldmedaljören Gert Fredriksson.
I OS i Helsingfors 1952 besegrade Thorvald på nytt den segertippade svensken på 10 000 meter och fick stiga högst upp på prispallen. På sprintersträckan 1000 m blev rollerna ombytta och Thorvald fick nöja sig med en silvermedalj.
Thorvald Strömberg var en viljestark man, som alltid gick sina egna vägar. I oljelampans sken hade han på Rödjan läst sig till en svensk teknikerexamen per korrespondens. Efter OS bröt han upp från hemorten och moderklubben Wågen för att satsa på en yrkeskarriär och flyttade först till Tammerfors och sedan till Sverige.
Åren 1954-55 syntes Thorvald inte alls till på tävlingsarenorna. Men inför OS i Melbourne 1956 återvände han till Finland, slog sig ner i Helsingfors och återupptog paddlingen i Drumsö kanotister. Till Australien åkte han som förhandsfavorit, men en svår magsjuka däckade honom ett par dagar före tävlingarna och han fick nöja sig med en fjärdeplats på 10 000 m. Efteråt anklagades han i finländsk press för att inte ha gjort sitt bästa. Den upprivande polemiken fick Thorvald att fortsätta tävlingspaddla. I VM i Prag 1958 kröntes hans karriär med ett andra VM-guld efter en dramatisk tävling i ösregn.
Sammanlagt paddlade Thorvald hem 34 finländska mästerskapstitlar innan han 1959 lade av med det aktiva tävlandet. Paddlingen lämnade han inte utan innehade under årtionden olika sysslor inom finländska kanotförbundet.
I yrkeslivet gjorde Thorvald sig känd som en framgångsrik företagare med båtmotorer och dieselkraft som specialitet. Han blev något av en trotjänare inom företaget Hans Pals bo, senare HankePalsbo, som när han började på företaget sysselsatte fyra personer. När direktören för motoravdelningen år 1993 avgick med pension var de anställda flera hundra.
Jag hade enligt egen uppfattning en minst lika lyckad yrkeskarriär som idrottskarriär, konstaterade Thorvald under en pratstund den sista höst han fick uppleva.
Hem tillbaka till Ekenäs flyttade Thorvald år 1991, men inte för någon lugn pensionärstillvaro. Tillsammans med hustrun Clary af Björkesten-Strömberg grundade han företaget Tescon Marine, som makarna drev ända till 2007.
Thorvald deltog också aktivt i arbetet med att renovera barndomshemmet Rödjan till centrum för Ekenäs nationalpark. Hans guldkajak från VM 1950 förvaras nu i båtskjulet på Rödjan.
Thorvald hann aldrig under sin livstid få ett minnesmärke i sin hemstad, men han var medveten om att staden Raseborg ämnar hylla sin idrottsstjärna med ett sådant våren 2011. Ödet ville annorlunda. Thorvald drog sitt sista andetag i samma stund som ett nytt sportkafe, där Thorvald hyllas med en stor bild från prispallen i Helsingfors, slog upp sina dörrar i Ekenäs.
En av 1900-talets största finländska idrottsmän och en stor personlighet är borta.

Sture Lindholm