Winter, Gun

(f.d. Hemming, f.d. Väyrynen)

f.    13.12.1928
d.    24.10.2020

Guns mor Aili Sjögren avbröt sina studier vid Ateneum när hon gifte sig med den nyutexaminerade agronomen Ragnar Winter. Dottern Gun förblev enda barnet. 

Den unga familjen levde under knappa omständigheter, man flyttade efter pappa Ragnars osäkra anställningar och till slut installerade sig mor och dotter hos mormor Aina i hennes villa i Finström. Där levde tre vuxna, Aili, mormor och morbror Geo under Guns barndom på prostinnans änkepension i en atmosfär av stark religiositet. Efter folkskolan sändes hon för skolgång till Gamlakarleby och Ekenäs, där hon också tog studenten. 

Efter kriget flyttade Gun till Helsingfors och ingick äktenskap med diplomekonomen Lars-Erik Hemming 1952. Familjen fick två barn, dottern Gunilla och sonen Björn.

Gun var en modern och upplyst mamma som i sin uppfostran såg till att inte upprepa den glädjelösa barndom hon själv upplevt.

Under 1960-talet väcktes den unga hemmafruns intresse för ämnen utanför familjevardagen. Hon engagerade sig starkt emot diskrimineringen av Finlands romer och var med om att starta Förening 9 som kämpade för jämlikhet. En tid var hon även aktiv inom Svenska folkpartiet men lämnade partiet när hennes egna värderingar kolliderade med borgerligheten. Äktenskapet med Lasse höll inte, så år 1969 gifte Gun om sig med Olavi Väyrynen, sedermera vår första konkurrensombudsman. 

Konsumentfrågor blev Guns viktigaste intresse och hon utförde ett pionjär­arbete inom området. Hon var en bärande kraft i föreningen Kuluttajat-Konsumenterna. Organisationen var politiskt obunden och hon blev till en början vice ordförande och sedermera långvarig verksamhetsledare för konsumentföreningen fram till sin pensionering 1996. 

Genom sin språkkunnighet och orädda framtoning fungerade hon i decennier i en viktig roll som finländsk representant inom internationell konsumentpolitik. Sina erfarenheter kunde hon dela med sig när Finland beredde den första lagstiftningen för konsument-skydd. Hon var medlem i de första organ som upprättades för samarbete mellan konsumenter, stat producenter och handeln.

Sedan början av 1970-talet redigerade Gun tidskriften Kuluttajapuntari, med anspråkslösa resurser men stort genomslag. Målsättningen för konsumentrörelsen var hållbar, trygg produktion och konsumtion samt transparens och global rättvisa. Efter maken Olavis bortgång och sin egen pensionering fortsatte Gun sin aktiva verksamhet inom frivilligorganisationer. När Konsumenterna fusionerades med Kuluttajaliitto år 2010 hörde hon till styrelsen. Hon var med om att grunda Humanistförbundet och Pro Ceremonier och hörde till styrelserna. Hon blev med tiden hedersmedlem i bägge organisationerna och valdes till Årets Humanist år 2011. Hon var också en flitig debattör. 

Sina somrar tillbringade Gun hela livet i Bartsgårda i den vackra stockvilla som hennes mormor en gång övertagit av sin bror, arkitekten Lars Sonck. Omsorg och intresse för hans livsverk blev med åren allt viktigare för henne. Hon mindes ofta hur han under hennes otrygga barndom delat med sig av värme och vänlighet åt lilla Gun. 

Gunilla Hemming-Lindberg
dotter 

Maili Mustonen 
hedersordförande för Konsumenterna



Foto: Finlands Humanistförbund r.f.