Nyström, Helge

f. 26.10.1942
d. 5.3.2022

Journalisten Helge Nyström i Kristinestad har lämnat oss. Han avled i en plötslig sjukdomsattack i hemmet lördagen den 5 mars 2022. Han och hustrun Karin hade rest sig från matbordet och skulle sätta sig framför tv:n för att se Kulfadern när hjärtat slutade slå. Helge Nyström blev 79 år.

Han föddes 26 oktober 1942 i Kristinestad. Fadern var inkallad i fortsättningskriget. Några år efter krigets slut kunde familjen flytta in i ett nybyggt frontmannahus vid Bockholmsvägen, där Helge växte upp. Han var intresserad av sport, i synnerhet fotboll. ”Oteknisk back” beskrev sig Helge senare som, med glimten i ögat. Efter studentexamen, militärtjänstgöring och studier vid Hanken i Åbo kopplade journalistiken sitt grepp om Helge.

Helge bildade familj i Närpes, gifte sig och fick två döttrar. Han anställdes som redaktör på Närpes Tidning i mitten på 1960-talet. Helge lyfte lokaltidningens sportbevakning till en helt ny nivå. Signaturen ”Ede” blev ett varumärke. ”Mobbi Ede” sa systersonen Janne Lindström som liten grabb – och det namnet tog morbror Helge med sig till spalterna.

Helge var andre redaktör vid Närpes Tidning när han 1980 gick över till konkurrenten Vasabladet. Regiontidningen stärkte sin bevakning i Sydösterbotten och rekryterade Helge Nyström som sportjournalist. Som reporter på Vasabladet blev Helge känd för en vidare läsekrets, som påläst, allmänbildad och kunnig sportskribent med säker språkkänsla. Naturligtvis skrev Helge också om annat än sport – i princip allt mellan himmel och jord som det ankommer på en klassisk lokalredaktör. Texten från den sena matchen eller fullmäktigemötet skulle med i morgondagens VBL och då gällde det att hålla deadline. Helge hade förmågan att skriva snabbt och rappt under tidspress, och han fick med det väsentliga. Onödiga utsvävningar och riktigt långa texter var inte Helges stil. Han förstod att sätta punkt i tid.

Jag började som reporter på Syd-Österbotten 1985 och det blev då även att bevaka en del sport. Om Helge var på samma tävling tvekade han inte att hjälpa sin unga kollega, han gav goda råd om fotografering, vem man skulle hålla koll på – och när inget hände på tävlingen underhöll han med goda historier. Vi kom genast bra överens, och senare blev vi arbetskamrater, när jag 1994 började på Vasabladet.

Helges första äktenskap slutade i skilsmässa. Han gifte om sig med Karin, också hon journalist. De delade intresset för journalistik och diskuterade gärna samhällsfrågor. När Helges föräldrar dog stod huset på Bockholmsvägen tomt. Efter renovering gick flyttlasset från Närpes till Kristinestad för Helge, Karin och deras son Sebastian. Helge slutade på Vasabladet 2003 och som pensionär syntes han ofta i olika sammanhang, på fotbollsmatcher, föreläsningar, evenemang med mera.

Efter pensioneringen var han bland annat aktiv i Svenska föreningen Brahegården och hade en tid även olika kommunala förtroendeuppdrag, bland annat som ordförande i centralvalnämnden. Han värdesatte det frivilliga försvarsarbetet och var premiärlöjtnant i reserven.

Helge var en social person som trivdes bland människor, som gillade att diskutera allt från sport till politik – ofta kryddat med humor och ironi. Som pensionär bestämde han sig för att inte längre skriva i tidningen. Efter nästan fyrtio år i branschen överlät han det till andra.

Långa tidningstexter var alltså inte Helges melodi. Jag antar att han skulle ha sagt: Mats, jag tror nog du kan sätta punkt nu.

Mats Ekman