Bamberg, Göta

F. 14.7.1909

D. 23.2.1993

 

Göta Barnberg somnade för evigt den 23 februari 1993 i sitt hem i Mariehamn. Hon var född den 14 juli 1909 på Östergårds i Tengsöda, dotter till Karl Mörn av den stora Mörneska släktgrenen som kom till Åland på 1700-talet. 

Som bonddotter fick hon arbeta I hemmet men gick en sommar i Vrethalla husmodersskola. Hon deltog i ungdomsföreningsarbetet med sång och teaterspeleri. Hon uppbar huvudrollen I bl.a. Värmlänningarna och Minna Cantas Inbrottsstölden. När hon gifte sig med kapten Bernhard Barnberg flyttade hon till Mariehamn och blev en stöttepelare i teaterföreningen. Hon medverkade i många uppsättningar med både större och mindre rolltolkningar, fick alltid god kritik. Som äldre deltog hon I föreningens praktiska arbete på repetitioneroch föreställningar. Hon älskade att spela teater, så hon spelade också privat. Hon var med och bildade en syjunta bland sjömansfruar som handarbetade för sjömansmissionen. 

Inom Röda Korset var hon också verksam i många år. Hon ledde vänklubben på Röda Korsgården, arbetade med lotterier och i 20 års tid var hon Farbror Blå med tanterna Grön, Brun och Gredelin på höstmarknaden. 

När mannen var till sjöss fick hon ensam uppfostra de två döttrarna och bygga hus medan han bl.a. seglade i östern I tre år. Då berättade Göta att hon bar ut hans säng så hon inte skulle se den tomma sängen alla dagar. 

Strax före sin död medverkade hon I radioprogram om sjömanshustrurnas liv kallat Kap Romarnas baksida. 

Göta Barnberg var en gladlynt och positiv person, som hade lätt till skratt och var pigg på skoj. Hon saknas i vänskapskretsen.

 

BORGHILL LINDHOLM