Björklöf, Runar ”Pixen”

Runar Björklöf

f. 21.9.1911

d. 16.6.1998

Urtypen för en IFK-are och dess devis “en gång kamrat, alltid kamrat” Runar “Pixen” Björklöf avled den 16.6.1998 i en ålder av 86 år. Han gick bort fullt sysselsatt med ett av sina gamla fritidsnöjen, simmande vid Sauna-Seuras strand på Drumsö. Dit hade han cyklat i tiotals år för ett dagligt dopp oberoende av väder och årstid.

Förutom med Helsingfors IFK förknippades Pixen med kroglivet på hög nivå i Helsingfors. Han var under många år krögare på Savoy och senare på restaurang Karl König. Jobbet hade han lärt sig från grunden, börjande som tonårig smörgåsnisse på Kämp. Banan som egen krögare gick via mindre kända, men populära krogar som restaurang Tölö och Atria till de guldkantade ställena i Helsingfors centrum. På Kungen fick Pixen förverkliga en gammal dröm om en centrumkrog med anor och stil, även om den aldrig blev en guldgruva för sin innehavare. Men krögarens ära, att gästerna skulle trivas och äta gott, slog Pixen personligen vakt om. Pixen föddes som Runar Rafael Björklöf i Pojo den 21.9.1911. Sitt smeknamn fick han bära hela livet efter att på en maskerad ha agerat utklädd till pixpojke (efter en populär pastill på den tiden).

År 1929 kom Pixen till huvudstaden och började i den bransch, som han lämnade först nästan 50 år senare. Utrustad med långa ben och ett härligt fighterhumör var Pixen som gjord för den gamla finländska nationalidrotten löpning. Men det var först som 24-åring som han började löpa på allvar. Framgångarna kom snabbt och blev många, även om de bästa aktiva åren gick förlorade under krigsåren. 1945–46 blev Pixen finländsk mästare på 800 meter och ett flertal mästerskap tillkom i IFK:s stafettlag på 4x400 och 4x800 meter. Han medverkade också i tolv friidrottslandskamper och i EM i Oslo 1946. Pixen var aktiv långt upp i oldboysåldern och fortsatte alltid att sköta sin kondition med simning och cykling. Redan som aktiv kom Pixen med också i IFK:s styrelsearbete och senare i SFI:s styrelse, Solvallastiftelsen, friidrottsförbundets träningsutskott, friidrottsalliansen i Helsingfors m.m. Som krögare medverkade han i Finlands Hotell- och restaurangförbunds styrelse. En yngre generation IFK-are minns Pixen som en entusiasmerande ledare för friidrottssektionen, ofta själv nere på Djurgårdens sportplan och med på tävlingsresor trots sitt tidskrävande jobb som krögare. Om när det gällde att ge någon vän en handräckning eller hjälpa sin gamla före­ning var Pixen alltid redo att rycka ut.

BO FINNE