Britwin, Kaj

f. 23.5.1920

d. 8.1.2009

Den 8 januari avled pensionerade lokföraren Kaj Britwin. Kaj Britwin var en av de äldsta och trognaste medlemmarna i Svenska föreningen i Östermyra. Föreningen firade sin 110-årsdag på våren 2009. Den är den äldsta verksamma föreningen i Seinäjoki.

Kaj Britwin föddes den 23.5.1920 i Vasa. Släkten kom ursprungligen från Skottland. Peter den store värvade båtbyggare från Skottland till Sankt Petersburg. Senare flyttade släkten till Finland. Kaj Britwin tillhörde den ortodoxa församlingen i Vasa ända till 1937. Samma år anslöt han sig till den lutherska församlingen i Vasa. Kaj Britwin började tidigt arbeta på olika företag inom teknik-och elektricitetbranschen. Idrotten kom att spela en stor roll i Kaj Britwins liv. Han var medlem i Vasa skidklubb och deltog i tävlingar i Finland och Sverige. I backhoppning vann han fem guldmedaljer inom Finlandssvenska skidförbundet. Också i kombinerade tävlingar var han mycket framgångsrik. Om somrarana var det Vasa simsällskap som gällde och även i simning och simhopp vann han flera tävlingar.

Kaj lyckades också hitta en flicka, som delade hans intressen. Sommaren 1950 vigdes han och hans fru Leila i Kronoby prästgård under en pågående simtävling. Familjen växte snabbt med två döttrar och tre söner. Somrarna firades ute på Björkö och havet och skärgårdsnaturen var paradiset för dem. Antingen bodde familjen i någon stuga eller i husvagn. En av sönerna blev sjöbevakare. När kriget bröt ut var Kaj värnpliktig och hamnade ute på fronten i signalförbundet på Karelska näset. Han återvände efter fredsslutet oskadad hem och började igen arbeta inom elektriska företag. År 1947 började Kaj som lokeldarelev på Statsjärnvägarna. År 1960 flyttade familjen till Seinäjoki och Kaj blev utnämnd till lokeldare. Samma år började han på lokförarskolan i Helsingfors. Han arbetade som lokförare fram till pensioneringen år 1979. Genom en annan svenskspråkig lokförare fick Britwins efter en tid höra i Seinäjoki, att en svensk förening verkade på orten. Onsdagarnas kaffekvällar fick aktiva medlemmar i paret Britwin.

Kaj var också några år medlem i styrelsen. Då för tiden satt damerna vid ett bord och handarbetade och småpratade, herrarna satt vid ett annat bord och diskuterade viktiga frågor. I Seinäjoki blev paret Britwin de drivande krafterna i föreningen Seinäjoen Uimarit-58. I Maakuntatalo-husets källare fanns en liten simhall med en 14 m lång bassäng. Där hölls simskola och tävlingar. Tyvärr slutade verksamheten, men kunde återupptas, när den nya simhallen 1977 blev färdig. För ungefär fem år sedan märkte Kajs anhöriga och vänner, att Kajs krafter började avta. Han kunde i alla fall bo hemma med intervallvård då och då. Sorgebudet motttogs med stor saknad av medlemmarna i föreningen. Minnesstunden efter begravningen hölls på föreningen den 24 januari 2009. Kaj vilar i familjegraven i Vasa.

Rikhard Mattsson