F. 1.4.1917
D. 2.7.1991
Med.o .kir.dr, friherre Claes Cedercreutz avled den 2 juli 1991 i Fredrikshamn efter en lång och svår sjukdom. Han var född den 1 april 1917 i Helsingfors.
Claes Cedercreutz var en mångsidig personlighet, energisk, kreativ och aktiv på fle re olika områden. Han blev student 1935, med.lie. 1945 och specialist iallmän kirurgi 1950. År 1952 doktorerade han med en avhandling om hypnos. Under kriget var han bataljonsläkarevid ett fältlasarett och blev sanitetskapten1962.
Claes Cedercreutz var överläkare vid Fredrikshamns sjukhus, senare chefsläkare för det interkommunala sjukhuset i staden. Till stor del tack vare hans insatser byggdes sjukhuset på 60-talet, innan Medicinalstyrelsen gett grönt ljus. Senare fickbygget myndigheternas välsignelse. När Claes Cedercreutz fyllde 60 år hyllade staden honom med att byta namn på den gata som går förbi sjukhuset. Den heter numera Reutsinkatu.
Han gjorde sig känd som en skicklig kirurg, men kanske ännu mer för sina behandlingar med hypnos. Han använde hypnos som ett medel att lindra och botasmärta. Han har hjälpt många patienter som lider av migrän , bestående huvudvärk på grund av skallskador, fan tomvärk I amputerade armar och ben, astma,kroniska magbesvär och vissa former av kärlkramp. Har också utgett läroboken "Parantava Hypnoosi".
Efter sin pensionering innehade han Finlands första docentur i hypnoterapi vid Tammerfors universitet.
Vid sidan av sin läkargärning var Claes Cedercreutz vissångare och -diktare. Visorna ger prov på hans burleska, finurliga humor och outsinliga, frodiga fantasi.Han framförde dem själv med sin djupa basröst på ett charmfullt och personligt sätt, till eget ackompanjemang, som sällan bestod av fler än tre gitarrackord.Hans populäraste visor har tagits upp av andra trubadurer och sjungs nu runt om i Norden. Vistitlarna ger en antydan om hans skiftande motiv och persongalleri: Höstmarknad i Fredrikshamn, Scarface Dobsons begravning och Det vandrande ridderskapets weekendproblem - en visa, vars refräng slutar "alladrakar är döda, alla jungfrur är förförda , vi vet ej vad vi ska göra nästa lörda". "En svinaktig historia", en pikareskroman som kom ut år 1986, ger prov på hans frodiga fantasi och språkliga finurligheter.
Claes Cedercreutz skrev flera lustspel och musicals, som framfördes sommartid I Fredrikshamns stadspark. "Myllynkiven tarina", gavs flera år å rad. Den var en tillkommen berättelse, som baserade sig på ett verkligt möte mellan Katarina den Stora och Gustav III i Fredrikshamn. Kvarnstenen, som spelade en central roll hittade Claes Cedercreutz i en väns trädgård. Nu står den i parken som ett minne över både mötet mellan de två majestäterna och lustspelsförfattaren.
Trolleri var ett av Claes Cedercreutz specialintressen. Han var själv en skicklig trollkonstnär och hans son Kettil lärde sigtidigt greppen av sin far. Claes Cedercreutz tyckte att flera barn kunde få lära sig cirkuskonster, framför allt för att en trevlig hobby skulle hålla dem borta från gatorna på kvällarna. Han grundade Fredrikshamns tonårscirkus, som är aktiv ännu i dag. Han ledde den själv i femton år. Han planerade och övade in numren och sporrade med sin entusiasm de unga till nya och allt bättre insatser.
År 1985 tilldelades han Kalevala-bronsmedaljen, som ett tack för allt han gjort I sin hemstad.
Claes Cedercreutz var en avväpnande respektlös människa, frispråkig och med en varm humor, en fängslande personlighet, uppskattad i alla kretsar.
MARYELLE LINDHOLM