Eriksson, Olga

f. 24.10.1915

d. 18.12.2004

Pensionerade läraren Olga Elvira Eriksson från Föglö, Bänö, avled den 18 december 2004. Hon var född den 24 oktober 1915 på Bänö. Olga Eriksson växte upp på den lilla ön Bänö i nordöstra Föglö. En strävsam uppväxt i utskärsmiljö med eka som ”skolskjuts” och inkvartering på fasta Föglö i menförestider. Bland annat detta skildrar Olga Eriksson i ”Berättelser från Bänö”, hennes debutbok som författare på eget förlag som kom ut lagom till hennes 87-årsdag.

Olga Eriksson beklagade ofta att inte folk skrev ned sina minnen av livets stora och små händelser. Hon menade att det muntliga berättandet, som ofta ersätter nedskrivning, är mer nyckfullt. När minnet av det berättade försvunnit är det förgångna försvunnet för gott.

Olga Eriksson gick emot strömmen. Hon skrev ned sina minnen, fick dem renskrivna och kom slutligen ut med en bok med berättelser om Bänö, om hennes eget liv och om utbildningen till lärare i Ekenäs på 1930-talet. Olga Eriksson utexaminerades från Ekenäs seminarium 1941 och fick som nybliven lärare korta vikariat i Hammarland och Mariehamn innan hon hösten 1942 sökte till Tengsöda i Östra Saltvik. Där undervisade hon i elva års tid tills skolorna centraliserades och 1953 när Rangsby centralskola stod färdig överflyttades hon dit. I Rangsby stannade Olga fram till pensioneringen 1975.

Under Saltviksåren hade Olga Eriksson olika nämnduppdrag och på den tiden blev hon också Ålands första kvinnliga principal i Ålands sparbank. Hon var mycket aktiv i Ålands nykterhetsförbund där hon också utsågs till hedersmedlem. Under skoltiden skötte hon Hoppets härföre­ning, som gick i nykterhetens tecken, där eleverna fick ta del av hennes kunskaper. Efter pensioneringen flyttade Olga ­Eriksson till Mariehamn men sommartid vistades hon på Bänö där hon trivdes med sina blommor som var hennes vänner. Olga gillade att resa. Hon målade, både porslinsmålning och i olja. Hon skrev också för Folkkultursarkivet och hade en mycket vacker handstil.

Många av Olga Erikssons elever minns henne och även efter pensioneringen hade Olga kontakt med många av sina forna elever.

ANNA-LISA ENSTRÖM