Ewalds, Kjell

f. 7.4.1954

d. 9.1.2009

Journalisten och radioprofilen Kjell Ewalds avled torsdagen den 9 januari 2009 i Helsingfors i sviterna av en hjärtinfarkt. Med sina fyra yrken – vi räknade dem en gång – var Kjell en mångsysslare utan like. Han hann vara både postiljon, Lekholmsskribaledare, medikalvaktmästare, ordningsvakt och kulstötningsguldmedaljör, lika väl som skådespelare i en Klaus Härö-film och hovfotograf under en Tina Turner-turné i Sverige. Dock var det inom journalistiken som han skulle göra sitt livsverk, med betoning på livsåskådningsfrågor.

Kjell Ewalds föddes den 7 april 1953 på Lappfjärds folkhögskola, där hans far Erik Ewalds var rektor. Som 6-åring flyttade han med familjen till Helsingfors, och sedan till Sverige där familjen bodde 1961–66. När han kom tillbaka till Finland engagerade sig han sig aktivt i skolpolitiken. Han ordnade discon för att samla in pengar så att eleverna skulle få tomater och grönsaker på tallriken i det efterkrigstida Finland, som han upplevde var närmast som ett u-land. I sin ungdom jobbade han på nätterna med den kristna ungdomstidningen Senapskornet. Civiltjänstgöringen på Kårkulla och de många extraknäcken på ett vårdhem i Karlslund utanför Stockholm hade satt sina spår i hans själ och gett honom en varm medmänsklig omtanke och förståelse för olika funtade människor. Kjell talade alltid för att kyrkan aktivare skulle ta ställning för de svagare i samhället. Han satte stor ära i att vara frilansare och höll hårt på sin integritet. Hans enda fasta anställningar var som redaktionssekreterare på Borgåbladet 1983–86 och som chefredaktör för tidningen Ajour 1986–87. Efter det väntade tjugo år i etern, först på Yle 1987–94 där programmen Öppna landskap och Sökaren blev mäkta populära. Senare dök han upp på Helsingfors närradio innan han började vid den kristna radiokanalen Radio Dei 1997, där han verkade till sin död.

Med åren blev det många möten med intressanta personligheter. Som 22-åring träffade han Kenyas landsfader Jomo Kenyatta under Kyrkornas världsråds generalförsamling i Nairobi 1975. Senare fick han också stifta bekantskap med Roger Moore, Nelson Mandela, Kris Kristofferson, Johnny Cash, Golden Gate Quartet, Wanda Jackson, Cyndee Peters och många fler. I Fredsposten skrev han kolumner i 25 år och som frilansare hann han jobba på de flesta finlandssvenska tidningsredaktioner, där han alltid lämnade ett jättelikt fotavtryck. Många minns att han fyllde hela rummet med sin närvaro – och det är ett lika stort tomrum som han lämnar efter sig. Hans dröm var att bygga en egen studio och i februari 1999 gick den i uppfyllelse. Då började vi programproduktionen tillsammans, först i hans hem på Drumsö och sedan i RadiHus på andra sidan gatan. Många hann gästa studion och många minns den med värme. På väggarna hänger skivkonvoluten med alla autografer och så förstås skivsamlingen med country- och gospelmusik. När Kjell välsignades till sin sista vila blev det följaktligen till tonerna av ”livsnära musik med rytm” som han hade uttryckt saken. Så ville han ha det och så fick det bli.

WILHELM KVIST Kjell Ewalds systerson