Forsman, Donald

f. 2.9.2935

d. 18.1.2007

Från andra sidan Atlanten kom ett dödsbud, lika oväntat som förödande. Donald ”Don” Forsman finns inte längre bland oss. Han avled torsdagen den 18 januari 2007 i en plötslig sjukdomsattack under sin dagliga promenad i Discovery Park i Seattle.

Han föddes den 2 september 1935 i Ballard och blev alltså 71 år. Don Forsman och hans hustru Syrene har de senaste decennierna vigt sina liv åt släkt- och emigrantforskning. De har varit de bärande krafterna inom den finlandssvenska historiska föreningen The Swedish Finn Historical Society, vars kontor i Ballard har blivit deras andra hem. Tillsammans har makarna Forsman under en lång rad av år besökt sina österbottniska rötter och lärt sig känna landskapet bättre än de flesta österbottningar.

Don Forsman hade sina egna rötter i Esse och han har en stor skara kusiner på denna sida Atlanten. I Amerika sörjs han förutom av hustrun Syrene även av döttrarna Britt och Siri och deras familjer, kusiner och ett mycket stort antal vänner. Alla som lärt känna Don kommer att minnas honom för det varma leendet, glimten i ögat och det ständigt uppbubblande skrattet. De som kommit honom närmare har också haft förmånen att lära känna en alltigenom god, vänlig och uppoffrande person. Inga hinder har fått stå i vägen då Don och Syrene åtagit sig att hjälpa någon med släktforskning eller med att återknyta banden över Atlanten.

Många är också de resenärer som genom åren fått uppleva en varm gästfrihet i det vackra Forsmanska hemmet på den blomsterklädda sluttningen i stadsdelen Magnolia i Seattle. Ett par av Dons goda sidor man minns var hans sätt att lyssna på andra och för att han fick alla – från den yngsta till den äldsta – att trivas och känna sig hemma i ett sällskap. En personlig minnesbild av Don härrör från makarnas besök senaste sommar. De bodde då i vårt hus i staden och då jag en morgon kom in från sommarstället upptäckte jag till min förvåning att gräsmattan var klippt. Jag fick igång gräsklipparen och hittade tillräckligt med bensin i garaget, förklarade Don med skrattet i mungipan. Sådan var han, vår vän från Seattle.

K-G OLIN