Franck, Anne-Marie

Anne-Marie Hornborg-Franck – född den 8.10.1923, död den 6.4.2008 – var rösten i radion. Hennes kännspaka mörka stämma var ett begrepp i Svenskfinland. I tiotals år hade man hört henne flera gånger i veckan i program som hette t.ex. ”Vi och vårt”, ”För oss som är hemma”, ”Vi över 60” eller ”Vardagsmagasinet”.

Hon brukade själv berätta att hennes röst en gång hjälpte henne i en prekär situation. Hon skulle ta ut en större summa på banken men hade glömt sitt identitetsbevis. När banktjänstemannen förklarade att hon inte kunde lyfta pengarna hördes en dam i den väntande kön som ropade: ”Åt fru Franck kan ni lugnt göra en utbetalning, henne känner man på rösten.”

Anne-Marie Franck var en engagerad radiojournalist. Hon hade studerat musik vid Konservatoriet, dagens Sibeliusakademi, men började ändå arbeta vid Rundradion som sekreterare år 1956. Hon fick snabbt överta uppdrag som redaktör. Hennes utsändningar vände sig främst till en kvinnlig publik och pensionärer, alltså personer som hade möjlighet att lyssna på radio mitt på dagen. Programmens teman var varierande. De kunde t.ex. gå in på sociallagstiftning, jämlikhetsfrågor, konsumentupplysning, matrecept, hälsa, mode och nöjen. De gestaltades verklighetsnära och var riktade till en stor publik. För många journalistfrön var Anne-Marie Francks redaktion ett språngbräde till andra redaktioner i radio och TV. Som mentor lade hon stor vikt vid en god och korrekt svenska och en tid i hennes redaktion var en nyttig skola för framtiden.

Efter en lång period som redaktionschef återgick Anne-Marie Franck under de senaste åren på Yle till det arbete hon älskade mest, nämligen att själv göra program. För riksradions arkiv är hennes otaliga personporträtt av kända finlandssvenska personligheter ovärderliga. Efter sin pensionering fortsatte Anne-Marie Franck med personporträtten. Dessutom gjorde hon flera reportageresor i Mellaneuropa med kollegan Kerstin Hanf, bl.a. till nya EU-länder i Östeuropa, till norra Italien och Pyreneerna.

Vid sidan av sitt arbete som radiojournalist var Anne-Marie Franck också författare. Hennes mest kända verk var boken ”Lilla syster”, som handlade om Röda Korsets hjälpsystrar under fortsättningskriget. Hon hade själv som 17-årig hjälpsyster upplevt de svåra förhållandena på ett krigssjukhus.”Lilla syster”, ”Pikku sisar” på finska, utkom år 1998. Redan år 1992 hade hennes bok om George de Godzinsky publicerats. År 2000 utkom dessutom en liten biografi om skådespelaren Axel Slangus. Anne-Marie Franck var liksom sin far Harald och sin farbror Eirik Hornborg intresserad av genealogi och historia. Hon skrev år 1986 en historik till 100-årsjubileet av den ståtliga byggnad vid Sandvikstorget, där sex generationer Hornborgar har levt och fortfarande lever.

Anne-Marie Franck var bland kolleger och vänner uppskattad som en gladlynt, rättfram och temperamentsfull personlighet. I sin stora och internationella familj var hon en älskad person som alltid ställde upp och sjöng, spelade piano och berättade sagor för de yngsta i skaran.

KERSTIN HANF


Foto: Kalevi Rytkölä, YLEs bildarkiv