Fridlund, Karl

f. 5.12.1924
d. 22.9.2007

Karl Fridlund föddes i Oravais den 5 december 1924. Han växte upp tillsammans med sin mor Mia och sin äldre bror John. Hans far Erik emigrerade 1926 till Kanada där han levde resten av sitt liv. Farföräldrarna blev ett starkt stöd i den tidiga barndomen.

Kriget kom tidigt in i Karls liv och han hörde till de yngsta årsklasserna som kom till fronten. Han berättade ofta om tiden vid fronten vilket säkert var ett sätt för honom att bearbeta upplevelserna. Kriget lämnade spår. Efter kriget återvände Karl till mor Mia och jordbruket i Fellon. Ungdomstiden som gått förlorad i kriget togs tillbaka med besked. Karl var aktiv i ungdomsföreningen, spelade teater, sjöng i sångkören och dansade folkdans. Han var ordförande för ungdomsföreningen och ledde folkdanslaget. Han arbetade för att Folkhögskolan Breidablick skulle komma till orten och där blev han en ivrig elev läsåret 1948-1949.

Genom Oravais Ungdomsförenings kontakt med ungdomsföreningen Bomben i Helsingfors träffade han sin livskamrat Karin som också var föreningsaktiv och dansade folkdans. En vinter arbetade Karl som svetsare i Göteborg dit hans äldre bror hade emigrerat strax efter kriget men jorden var det som drog Karl tillbaka till Oravais. Bonde var det som Karl ville vara och det arbetet trivdes han med ända tills krafterna började tryta. Pappa har hela livet varit en föreningsmänniska och nu kom andra föreningar såsom Lantmannagillet och ÖSP in i bilden. Kommunpolitik hann han också med, både i nämnder och i kommunstyrelsen. Många andra förtroendeuppdrag åtog han sig; han var syssloman i dikningsföretag och skogsvägar, godeman vid skiftesförrättningar, förmyndare m.m. Karl var en av initiativtagarna och sen delägare och ordförande för Årvas Andelsladugård, den första andelsladugården i Finland. ladugården var i full drift 1969-1974 och rönte stor uppmärksamhet. Tyvärr var vi för tidigt ute, sa Karl själv och efter 5 år beslöt delägarna att fortsätta var och en för sig själv. Karl fortsatte som mjölkproducent på sin egen gård. I en lång räcka av år var han också engagerad i eldistributionen i Oravais kyrkby via sitt ordförandeskap i andelslaget Ljus. Karl var också en av initiativtagarna till Oravais pensionärshemsförening och pensionärsbostäderna på Tallåsen.

Karl var som person en dragare, han var en obotlig optimist och trodde alla om gott. Han ställde aldrig till strid men var ofta en utjämnande faktor. Han var intresserad av människor och pratade med alla han träffade; också därför hade han en stor bekantskapskrets. Han var också en berättare. Pappa hade ett gott minne ända till slutet och delade gärna med sig av historier från svunna tider. Den 22 september 2007 somnade pappa in på bädden i Oravais. Vi saknar honom.

Ann-Marie Löfdahl f. Fridlund