Furman, Jakob

f. 24.5.1924
d. 27.6.2012

Trumslagaren, orkesterledaren och steppdansmästaren Jakob ”Jaakko” Furman avled i Helsingfors i en ålder av 88 år den 27 juni. Han föddes i Helsingfors i en polsk-judisk familj den 24 maj 1924. Han var näst yngst i en familj med sex barn, och han var familjens första barn som föddes i Finland.

På 30-talet såg Jaakko amerikanska filmer som Top Hat med Fred Astaire och Shirley Temple i huvudrollen och inspirerades stort av dem. Den endast 12-åriga Jaakko lärde sig själv dansstegen från filmerna och tränade flitigt hemma.

Jaakkos äldre bror Hemmy anmälde honom till steppdansmästerskapet i Finland som hölls på den legendariska restaurangen Rio i Helsingfors år 1938. 13-åriga Jakob Furman vann, även om han egentligen var för ung för att ens få anmälas till tävlingen. Följande år steppade han redan på filmduken. T.J. Särkkä, ledare och regissör för Suomi Filmi gav honom artistnamnet Jaakko Vuormaa, vilket var enklare i Finland under 1930-talet. Han var med i filmer som Rocken och västen bort, SF-Paraden, En liten spelman och Varuhuset Lapatossu & Vinski.

I egenskap av jazzmusiker och orkesterledare gjorde Jakob Furman sin karriär. Han hade sitt eget Big band och spelade ända till slutet av 1970-talet med alla kända finska musiker och sångare som Brita Kekkonen, Pirkko Mannola och Laila Kinnunen. Han var en av de finska jazzpionjärerna och jammade med bl.a. Börje Sundgren, Erik och Olle Lindström, Boris Levast, Herbert och Ville Katz. Med Erik Lindström höll vänskapen i över 70 år.

På 40-talet var han för jazzentusiaster mitt under brinnande krig också chefredaktör på tidskriften Swing och senare på Yam. Höjdpunkten för Jaakko Vuormaas Big band var en historisk tillställning, där bandet blev inbjudet direkt efter fredsfördraget 1945 att spela swing och jazz från ett lastbilsflak på Järnvägstorget i Helsingfors för en publik på 50 000 personer. På den tiden var Jaakko Furman bara 20 år. En lång karriär inom jazzmusiken och inom steppdansen gav honom Jazzförbundets Andaniapris år 1994, och benämningen ”Finlands Jazzlegend nummer tre” fick han år 2002. När han 1949 gifte sig var det också dags att skaffa sig ett yrke. Jakob studerade till skräddarmästare i Stockholm, Köpenhamn och Paris. Han startade firman Atelier Furman och blev berömd och framgångsrik tillverkare och försäljare av högklassiga damkappor. Kappor från Atelier Furman bar bl.a. Sylvi Kekkonen och Aeros (numera Finnairs) flygvärdinnor.

Jakob Furman var en social människa som hade lätt att umgås med alla. Han skojade på svenska, finska, tyska, jiddish och franska. Han fick många vänner och till bekantas glädje tog han några steppsteg nära Atelier Furman på Nylandsgatan. Han var också aktiv främjare av mänskliga rättigheter och medlem i Förbundet for Mänskliga Rättigheter r.f. Han tappade aldrig sin rytm och var aktiv musiker ända till sina sista dagar. Som över 80 år gammal var han ännu med och jammade entusiastiskt på FBK på Albertsgatan. Han och de andra legendariska musikerna samlades varje vecka ända till slutet av hans liv. Jakob Furman var en stor pionjär inom Finlands steppdans- och jazzkrets. Han blev framgångsrik tack vare sitt rytmsinne och den positiva glädje som bodde inom honom under hela hans liv.

Taneli Heinonen
Jaakkos barnbarnFoto: Rabbe Sandelin