Född: 6.12.1924
Död: 26.3.2011
Textilkonstnär Barbro Johnsdotter Gardberg avled efter en längre tids sjukdom den 26.3.2011 vid 86 års ålder.
Barbro Gardberg föddes i Helsingfors på en av det nya Finlands första självständighetsdagar, den 6.12.1924. Hon växte upp i Karis i en konstnärlig och akademisk miljö. Hennes far, historikern John Gardberg och mor, konstnärinnan Göta Gardberg var aktiva i samhälls- och kulturfrågor och överförde detta intresse också på sina barn.
Barbro växte upp under kriget och engagerade sig i Finlands frihetskamp. Hon vårdade sårade soldater på Mjölbolsta krigssjukhus redan som 16-åring, och var krigslotta vid Östfronten under de sista krigsåren. Hon såg krigets brutalitet på nära håll.
Efter två år av medicinstudier i Helsingfors studerade Barbro kemi vid Åbo Akademi. Barbro tog aktivt del i studentlivet. Ett av hennes första konstnärliga alster som levt vidare är Flora-körens emblem som Barbro ritade utgående från de vilda skogsstjärnorna som växte på hemgården i Karis. Efter en karriär inom livsmedelsindustrin i Sverige och Finland tog Barbro sig an sin största passion, textilkonsten. Till en början vävde hon mest transparanger i lin, sedan fortsatte hon att väva band i bandgrind. Bandvävnaderna utgick från de bandgrindar som Barbros far hämtat med sig från en forskningsresa till Houtskärs Björkö 1930.
Barbro stod sina syskon nära. Också syskonen kom att göra sina huvudkarriärer på det konstnärliga området, Grels som violinist och Jan Sverker som arkitekt. Barbros textilproduktion är omfattande, med största betoning på transparanger. Hennes kyrkotextiler kan hittas i flera kyrkor och kapell, bl.a. i Åbo domkyrka, Tenala kyrka, Bromarvs kyrka samt Sankta Katarina kyrka i Karis. Just i dessa kyrkor är hennes verk som mest levande, då de används vid ceremonier och i kyrkornas utrymmen och är en del av både vardag och fest. En del av Barbros alster har också donerats till museiverket.
Barbro var flitigt anlitad som lärare och höll kurser i bandvävning både i Finland och utomlands, på Island, i Norge, Sverige och i Estland. Hon forskade i historiska band, vävar, symboler och ornamentik och gjorde banbrytande forskning om forntextiler i de nordiska länderna och i Baltikum. Hon höll åtskilliga utställningar både i Finland och utomlands. Hennes textiler finns också i Svenska kyrkan i Tallinn, i Nuckö kyrka i Estland och på Island.
Naturen stod nära Barbros hjärta. Barbro älskade att röra sig i skogen och att plocka svamp och bär, hon lärde också sina brorsbarn en hel del om matlagning och att utnyttja skogens skafferi. Somrarna på Kökar och Iniö var viktiga för Barbro. Som person var Barbro mycket entusiastisk och hon tog sin konst och sina medmänniskor på största allvar. Barbro gick in för det hon gjorde med själ och hjärta. Hon sökte det sakrala, det heliga i kyrkan, och det vackra i musik och natur.
Emilie Gardberg, Barbro Gardbergs brorsdotter