Granlund, Majlis

F. 1.3.1925

D. 2.12.1991

 

Skådespelerskan Majlis Granlund avled den 2.12.1991 i en ålder av sextiosex år hemma i Petsmo, Korsholm. Hon var född den 1.3.1925. 

Majlis Granlund var en av våra största och mångsidigaste skådespelerskor, lika mycket hemma i Finland som i Sverige, anlitad både inom teater, TV och film. På olika finlandssvenska scener, på Wasa Teater, där hon var fastanställd på 40-50-talen, på Lilla Teatern m.fl. har hon spelat I sammanlagt fyrtio år. I mitten av 50-talet hann hon faktiskt med att spela Boman i Wasa Teaters Swedenhielms med självaste Victor Sjöström som motspelare. Hennes kärva, människo- och jordnära spelstil har lämpat sig för många starka urmoderroller, som hustru i arbetar- och bondehem, som jordegumma. Bl.a. som Mutter Courage, mor Åse i Peer Gynt, modern i Lorcas Bladsbröllop, modern i Johan Bargums Hemma igen och Werner Aspenströms Faster som väl kan sägas ha varit en besläktad själ till henne själv och om vilken hon själv en gång sade "Faster står mig väldigt nära. När den människotypen med hennes fantasi och värme dör ut, då väntar mentalsjukhuset många." Faster blev väl också hennes mest berömda roll, hon gjorde Faster både på Stockholms stadsteater, på Riksteatern och på Wasa Teater. 

Via den svensk-finländska Tv-produktionen om Edith Södergran, hon var Ediths mor, och genom hushållerskan I filmen "Avskedet" blev hon bekant för TV-publiken i Sverige. Den vägen fick också Ingmar Bergman syn på henne och det ledde till att hon fick rollen som ärkehusa I storfilmen Fanny och Alexander. 

Hemma I Österbotten var hon aktiv som regissör vid amatörteatrarna, I Gamla Vasa på 60- och 70-talen och senare vid bl.a. Juthbacka teater I Nykarleby och vid Torgare i Kronoby. Under en följd av år var hon också socialdemokratisk fge-medlem I Korsholm, medlem i socialnämnden, var med och startade pensionärsklubbar m.m.

 

MARGITA ANDERGÅRD