Grigorkoff, Margareta

✻ 4.7.1919

† 18.11.2014

Jag har fått leva ett långt och händelserikt liv, sade Margareta Grigorgoff i somras när hon firade sin 95-års dag. Och det var faktiskt mycket hon kunde se tillbaka på och berätta om: barndomens idylliska somrar på Majniemi gård i Ladogakarelen, studier i engelska och tyska under pågående krig och bombardemang, utkommendering som sanitetslotta på olika sjukhus för sårade och skadade och så den bittra förlusten av barndomshemmet som gick förlorat och blev ryskt.

Efter fredsslutet följde fördjupande språkstudier utomlands: i England, Tyskland och USA och därefter 27 års arbete som lärare i Laguska skolan (Minervaskolan), först som lektor i engelska och tyska, senare som rektor för hela skolan. Margareta Grigorkoff deltog också aktivt i skolreformsarbetet på 70-talet, satt med i Poijärvikommittén och i statens studieexkursionsnämnd och när grundskolan väl införts och hon själv pensionerats fortsatte hon att arbeta för skolan och ungdomen både som läromedelsförfattare (Our English Grammar, On the Move), som ombudsman för Stiftelsen Pro Juventute Nostra, och som timlärare i engelska vi Helsingfors universitet.

Margareta Grigorkoff var också aktiv inom politiken och i olika föreningar, bl.a. var hon en tid ordförande för Kvinnliga Akademiker i Helsingfors. I slutet av 70-talet åkte hon till Tyskland och mötte seniordansen och blev så förtjust att hon importerade den till Finland. ”Seniordans håller hjärnan vital och kroppen ung”, sade hon och spred dansentusiasmen över hela landet. 1985 var hon med om att grunda Finlands Seniordansförbund, det första i sitt slag i Norden. I dag finns det tusentals seniordansare i vårt land. Vi som lärde känna Margareta Grigorkoff mötte en tolerant och hjärtlig mänska med gott humör och två stadiga fötter på jorden. För unga nyblivna lärare var hon en underbar rektor: stödande, uppmuntrande, accepterande. ”Du klarar det fint, fortsätt så, pröva gärna nya ideer, det blir nog bra”, kunde hon säga. Själv framhävde hon aldrig sin auktoritet, var snarare anspråkslös och lågmäld med en härligt galen, lite barnslig humor. Fester älskade hon, mänskomöten gjorde henne glad.

Och vi som fick möta henne minns henne med värme och kärlek.

Anna Lena Bengelsdorff, Märta Uggla