Gräsbeck-Mountassir, Yvonne

f. 10.2.1960

d. 22.10.2008

Onsdagen den 22 oktober 2008 vaknade inte sångerskan Yvonne Gräsbeck-Mountassir ur sin morgonslummer. Orsaken var lunginflammation. Hon hade veckan innan klagat över andnöd. Hela familjen hade drabbats av influensavirus.

Yvonne föddes i Åbo den 10.2.1960 och fick god grund för sina musikstudier vid Åbo Musikinstitut, fortsatte studierna i Helsingfors och promoverades till musikmagister från Sibelius-Akademins solistiska linje i samband med magisters- och doktorspromotionen 1997. Sång studerade hon för Liisa Linko-Malmio och avlade sångdiplom under Anita Välkkis ledning, och hon absolverade även B-kursen i klassisk gitarr under ledning av Jukka Savijoki. En bandning för sin fars 75-årsskiva gjorde hon 20 dagar innan hon födde sitt fjärde barn, sonen Antar.

Andraplaceringen i den inhemska eurovisionsschlagertävlingen 1979 medförde ett trettiotal TV-program och engagemang på konserter och festivaler i Finland, i Sverige – bl.a. på Skandinavium i Göteborg (11 000 åhörare), Polen, Västtyskland, Sovjetunionen i Leningrad och ett fyra veckors kontrakt som sångstjärna i en fransk gala på topprankade anläggningen Chinzan-so i Tokyo 1986. Ett engagemang på Kansallisteatteri (Pariserliv) avbröts av att hon snavat i en rollstövel och måste få Akillessenan sydd. Hon uppträdde även med sång och gitarr 1987–1989 i Helsingfors Stadsteaters uppsättning av Shakespeares ”Så tuktas en argbigga”.

Som tonåring vann hon I priset i ”Talangjakten -77”, ”Taidetapahtuma -78” och III priset i ”Ballad -8 ”. Finlands Radio valde henne 1984 till ”ung solist” med Radions Symfoniorkester under Jukka-Pekka Saraste; hon sjöng ”Je suis Titania” ur Thomas’ ”Mignon”. Hennes opera- och operettroller var bl.a. Maria i ”West Side Story” (Åbo), Micaela i ”Carmen” (Björneborg och Tammerfors), Musetta i ”La Boheme” (Jyväskylä), Miina i ”Miehen kylkiluu” av Ilkka Kuusisto (operastudion i Sibelius-Akademin) samt Kálmáns ”Grevinnan Mariza” (Åbo).

På porträttskivan ”Amado mio” framför hon till ledsagning av eget gitarrspel och en ensemble musikervänner sju egna tonsättningar och fem arrangemang av chansoner på fem språk. Ett långvarigt samarbete med Florakören och Brahe Djäknar kompletteras av många konserter tillsammans med pianistbrodern Folke Gräsbeck – ofta under familjekonserter, bl.a. i Lilla salen i Concertgebouw i Amsterdam 1983. Och ofta har hon förgyllt sin mor La Vonnes och far Gottfrids kompositioner med sin guldskimrande och säkert intonerande koloratur och säkert intonerande koloratur. Hemma gav hon piano- och sånglektioner åt dottern Amira och lektioner i klassisk gitarr åt sönerna Farid och Omar.

Minnen av hennes beredvillighet, goda humör, klingande skratt, hennes röst, musik och varma väsen lever länge i kretsen av hennes närmaste. Hon efterlämnar maken Said, en dotter och tre söner.

GOTTFRID och FOLKE GRÄSBECK m.fl