Hemming, Eva

f. 12.1.1923

d. 15.1.2007

Dansare, koreograf, pedagog, sångerska, författare, affärskvinna – Eva Hemming var mångsidigt begåvad.

Den 15 januari 2007 avled hon i sitt hem i Åbo, vid nyss fyllda 84 år. Eva Hemming började i dansskola när hon var fem år. Hennes lärare var Elisabeth Apostoli och Maggie Gripenberg. Dansen är något man föds med, anförtrodde hon Hbl:s utsände i samband med sin 60-årsintervju.

Hennes danskarriär fick en internationell upptakt och en flygande start. I juli 1939 återfinns hon i Paris som 16-årig medlem av Helsingfors balett. Där är hennes lärarinna Olga Preobrasjenskaja, en rysk ballerina som dansat i Diaghilevs Ballets Russes. Som 17-åring inledde Hemming sina nordiska framträdanden, i samband med välgörenhetstillställningar för Finland i krig. Hon gjorde även turnéer till hemmafronten. Under 1940-talet uppträdde hon såväl i Stockholm och Göteborg som i Köpenhamn och Oslo. En höjdpunkt i hennes nordiska bana inträffade 1950 då hon turnerade med Birgit Cullberg-baletten och med Maurice Bejart som partner.

1940–46 var Eva Hemming solist vid vår Nationalbalett. Hon gjorde huvudrollen i bland annat Svansjön, Sylfiderna, Den döende svanen och Don Quijote och sjöng också Papagenas roll i Trollflöjten. Från slutet av 1940-talet verkade hon som fri dansare, skådespelare, koreograf och pedagog. Hon gjorde koreografier för Svenska Teatern, Lilla Teatern och televisionen. Hon höll balettskola och som Finlands första steppdanslärarinna gjorde hon koreografin för en steppmusikal på Intimiteatteri. Hon var en av magdansens pionjärer i Finland och framgångsrik affärsidkare som ägare till Ballerina-shop.

Eva Hemming sammanfattade alla dessa aktiviteter i sitt författarskap, som omfattar steppguiden Steppaa kanssani (1979), memoarboken Hymy nuoruudelle (1991) och Lumoojatar Pietarista, Elisabeth Apostolin ihmeellinen elämä (1996).

I självbiografin berättar hon om sitt romantiska och dramatiska möte med film- och teatercharmören Leif Wager år 1942, mitt under bombningarna av Helsingfors. Paret gifte sig 1946 och fick två döttrar. Deras äktenskap varade till Leif Wagers död 2002.

TUVA KORSSTRÖM