Holm-Bergfors, Anna-Maja

F. 5.6.1917

D. 28.3.1994

 

Recitatrisen, instruktören i talkonst Anna-Maja Holm-Bergfors avled den 28 mars 1994 i Esbo. Hon var född den 5 juni 1917. 

Anna-Maja Holm verkade i unga år som banktjänsteman i sin hemstad Jakobstad. Hennes intresse för recitation och scenkonst väcktes tidigt och hon lovordades för sina lyriktolkningar. 

Vid Dramatiska föreningens föreställningar fängslade hon publiken med sitt helhjärtade engagemang i rollerna och sin gestaltningsförmåga. Hon blev en av de bärande krafterna. Föreningen visade sin erkänsla genom att ge henne ett stipendium för fortsatt utbildning. 

1945 kom hon till Helsingfors för att studera talteknik för Gerda Wrede. Följande år debuterade hon som recitatris i sin hemstad och gjorde en lysande succe. En vecka senare erövrade hon Helsingfors. 

Kritiken prisade hennes glänsande röstmaterial – stämmans klangskönhet, nyansrikedom och värme – och framförallt att "hon bar fram diktarnas ord utan att göra det minsta väsen av sig själv och samtidigt med en inlevelse vars hängivenhet tydligt återspeglades I hela hennes varelse." 

Framgången i Helsingfors blev ytterst betydelsefull. Helsingfors stads svenska folkskolor passade på att anställa henne som instruktör i talkonst, en tjänst som hon innehade till sin pensionering. 

Efter att 1949 ha ingått äktenskapmed läraren Birger Bergfors - han gick ur tiden den 8 juli 1993 - blev hon känd under namnet Anna-Maja Holm-Bergfors, instruktören som hade en gudabenådad förmåga att inspirera och entusiasmera sina elever och att bistå kolleger med program till olika fester i skolorna.

Också Svenska teaterns elevskola hade förmånen att ha henne som lärare I talteknik och diktion under åren 1954-60. 

Hon blev uppskattad överallt. 

Anna-Maja Holm-Bergfors var en rikt begåvad konstnärspersonlighet, uppburen och beundrad, en medmänniska, som genom sin varma framtoning och positiva 1ivssyn fick många vänner.Hon hörde till dem som man är tacksam över att ha fått möta.

 

VIDE STRANDVIK