Holmlund, Henry

F. 13.3.1923

D. 9.10.1993

 

Den 9 oktober 1993 nåddes musiklivet i Östnyland av ett sorgebud. Östra Nylands Sång- och Musikförbunds mångårige dirigent f.d. kapellmästaren I Lovisa stads musikkapell, Henry Holmlund hade gått ur tiden. 

Henry Holmlund kämpade med sin sjukdom redan då han på våren fyllde sjuttio år, men till slut blev den honom övermäktig. Henry Holmlund var född 13.3.1923. 

Få mänskor har såsom han engagerat sig i musiklivet i bygden. Blandade körer, damkörer, stråkorkestrar och musikkapell var alla lika bekanta för honom. Han var inte heller sen att ge privatlektioner till elever om så behövdes. 

Själv började han spela fiol som 11-åring och uppträdde till en börjansom dansmusiker. Henry Holmlund var helt och hållet självlärd och trakterade alla instrument förutom oboe och fagott. Han flyttade med sin familj frän Jakobstad till Lovisa är 1957 för att där bli stadskapellmästare. Tio är senare flyttas de familjen till Kotka där Henry Holmlund fick plats i stadsorkestern som altviolinist och stämförare, dessutom var han notbibliotekarie och notskrivare i orkestern. År 1983 flyttade familjen tillbaka till Lovisa efter att han pensionerats.

Sitt musikintresse har Henry Holmlund samlat i digra notsamlingar och bland dem finns också ett flertal egna arrangemang och en komposition.Kompositionen uppfördes för första gängen i advent 1992 i Pyttis och Langinkoski kyrkor. 

För att bevara minnet av Henry Holmlund och hans gedigna arbete för musiken har Östra Nylands Säng- och Musikförbund tagit initiativet till en insamling av medel som skall användastill att slutföra det arbete Henry Holmlund påbörjat, men inte hann och orkade med. Hans arrangemang av Fredmans epistlar och sånger av Bellman och hans komposition, adventssängen, skall samlas i en bok och tryckas upp för att även kommande generationer skall kunna ta del av hans arbete.

 

GÖREL ENGSTRÖM