Huldén, Ester

F. 15.4.1903

D. 27.10.1993

 

Ester Hulden avled stilla på HVC i Nykarleby den 27 oktober 1993. Hon fyllde 90 år den 15 april och då samlades en stor skara släkt och vänner pä pensionärshemmet i Munsala där hon bott sedan ett par är tillbaka. Hon ville gärna fira de 90 åren och hur glatt och hjärtligt välkomnade hon inte oss alla. Det blev en stor skara av uppvaktande som hon nog med ett visst mätt av stolthet berättade om. 

Nu, ett halvt år senare är hon borta. Tomrummet kommer att kännas utom för de egna, sonen Lars och dottern Gunhild med familjer, också för hela bygden där hon varit verksam i olika uppgifter sedan sin ungdom. 

I unga år gifte hon sig med bonden och författaren Evert Hulden och fick mycket att stå i med då Evert på grund av sina många uppdrag ofta var borta. Men Ester klarade med gott mod alla förekommande arbeten. Hennes stora kärlek till djuren gjorde att fähuset blev hennes skötebarn. Korna skulle ha följt mig t.o.m. på taket, brukade hon säga. hon var väl förtrogen med arbetet på en bondgård och gruvade sig aldrig för något. 

Hon skötte t.o.m. torkrian. Alla handsysslor var hon väl förtrogen med. Varje ledig stund satt hon vid vävstolen och trollade fram vackra mönster.

Ester utbildade sig till lärarinna vid småskolseminariet I Vasa, men så kom giftermålet emellan och först på senare år upptog hon läraryrket på nytt med vikariat och t.f. tjänster på olika skolor i nejden. 

På somrarna hade hon fullt upp. Då var det liv och rörelse på Nörräkers. Barn och barnbarn, svågrar, svägerskor och deras barn, för alla hade hon rum. Anders Hulden brukade säga att Ester var solen på Nörräkers. Det skriver många under. Fem generationer har kommit och gått. Ester har varit den fasta punkten. Hon fick alla att känna sig välkomna. Icke minst sedan Evert fick författarvänner från när och fjärran.

I föreningslivet var Ester en stor tillgång. sin vackra sång berikade hon otaliga festtillfållen. Även till vardags sjöng hon ofta och gärna. Ännu på sjukbädden önskade hon att hon kunnat sjunga. 

Ester medverkade även i studiecirkeln Gnistans tre böcker. 

Med Esters bortgång har en epok gått till historien på Nörräkers. Så känns det. Men jag tror atmosfären hon skapade, den skall finnas kvar länge för oss som minns.

 

NELLY FÅGELBÄRJ