László, Egbert (Ega)

f. 4.10.1917

d. 29.8.2009

En kosmopolit som skapade egen pressagentur i Finland.

Grundaren och långvarige verkställande direktören för den finska foto- och nyhetsagenturen Reportage Bureau Laszlo, RBL, Egbert ”Ega” Lázsló avled den 29 augusti 2013 i Orlando, Florida. Han var född 4.10.1917 i Budapest. Hans far hade flyttat till Finland som korrespondent för en ledande ungersk dagstidning år 1925. Fadern hade haft tre alternativ att välja på: Rom, Washington och Helsingfors. Valet blev Helsingfors. Övriga i familjen flyttade till Helsingfors år 1927.

Efter Tyska skolan i Helsingfors började Egbert László sina studier vid Tekniska läroverket och tog där sin examen som ingenjör. Han arbetade som fotograf hos T.J. Särkkäs bolag Finsk Filmindustri, SF, som kameraman. Vid vinterkrigets utbrott anmälde han sig som frivillig till militären och fick finska medborgarskapet i det här sammanhanget. Efter en snabb artilleriutbildning i Niinisalo tog han del både i vinter- och fortsättningskriget och verkade bl.a. som eldledare och var med också i fjärrpatrullverksamhet.

Efter kriget återvände Ega László till Särkkäs SF bakom kameran. År 1948 flyttade han till sin fars bokagentur RBL som hade grundats 1930. Ega László började utvidga firmans verksamhet med en ny inriktning, mot pressbild- och featurenyhetsbyrå och RBL blev bl.a. agent för materialet av brittiska Daily Mirror koncernen och Keystone. Bokstäverna RBL började synas allt oftare i hörnet av pressbilder på sidorna i finsk dagspress som tecken av ägaren av bildens finska rättigheter. Dock kom bilderna hit långsamt – med båt eller flyg. Detta innan telefototeknik, som kunde leverera foton under samma dygn de tagits. För veckopress förmedlade RBL material från bl.a. tyska Burda, italienska Mondadori och engelska popmusiktitlar.

På 1950-talet blev RBL under ledning av Egbert László en viktig leverantör av amerikanska och franska tecknade serier. Pecos Bill, Tex Willer, Dennis, BC, Hacke Hackspett, Familjen Flinta och Batman började publiceras som serier i dags- och veckotidningar samt även i form av serietidningar eller som båda. Även tv-serierna kom med i bilden – 60-talets succé Beaver kanske som den mest berömda av dem.

Dennis var en av de första serier som började skapa produktlicensering. Ega László hade bråttom, när han började göra licensavtal om Ville Vallaton (Dennis)-produkter: glass – som fortfarande finns på marknaden, T-skjortor, tuggummi och många fler produkter. Och snart blev det andra seriefigurer som började slå sitt varumärke på olika varor.

Ega Lászlós tid räckte även till mycket annat. Han tillhörde elitklassen i banhoppning, men han måste avstå från sin hobby efter bilolyckan 1958. I en lång period var han ordförande för föreningen av utländska journalister verksamma i Finland, Western Foreign Press Club. Han jobbade även som PR-man i Finland för den tids mäktigaste amerikanska flygbolag, Pan American.

Ega László avslutade sin karriär i Finland som 63-åring och flyttade till Winter Park i närheten av Orlando. Ingalunda var det fråga om ett liv som pensionär i Florida, han nämligen avlade examen som fastighetsmäklare och började jobba i det här yrket i Orlando. Nyckeln till framgången var hans fem språk: ungerskan, svenskan, finskan, tyskan och engelskan.

Efter tiden inom fastighetsbranschen tog han befattning vid infodisken på Orlandos internationella flygplats, där han hade jobbat som frivillig varje torsdag sedan han flyttade till Amerika. Livet bakom disken som heltidsarbete fortsatte mellan åren 1992-2008; sista året med hjälp av en rollator. Som 91-årig blev han sent omsider pensionär. Vid avskedsfesten till hans ära överlät Orlandos borgmästare åt honom ett diplom som proklamerar, att dagen av hans pensionering, 10.1.2009, förkunnas som Egbert László dag i Orlando.

I Florida hade Ega László åter en gång tagit medborgarskap i det land han flyttat till. Det var det tredje i ordning: föddes som ungrare, levde som finländare, dog som amerikan.

Eero Sauri

Samarbetspartner och vän genom årtionden