Lindholm, Torsten

Redaktör Torsten Lindholm avled 13.9.1994 i Helsingfors. Han blev 83 är.

För Hufvudstadsbladets läsare var 

signaturen Toli en garanti för sällsynt saklighet och kunnighet under nästan sex decennier. Hans första bidrag publicerades 1934 och det sista hösten 1992. Båda behandlade hans kära Helsingfors IFK:s fotbollslag, men under sina 58 aktiva journalistår hann han med mycket annat. 

Toli, född i Mariehamn, inflyttad till Helsingfors 1927, blev fotbollsmästare med IFK 1931, spelade en B-landskamp, men lade upp redan 1935. Orsaken var Hbl, där han skötte sportjouren varje kväll. De ekonomiska och juridiska studierna upphörde så småningom av samma skäl. Toli ångrade sig aldrig. 

När Toli återvände från fronten 1942 fanns det inte någon speciell redaktion för sport, men väl en nattredaktion, jobb som allmän reporter och som huvudskribent i fotboll och bandy. Sålunda skötte han krigsansvarighetsprocessen från första till sista dagen och han mötte Väinö Tanner och Edwin Linkomies då de frigavs efter två och ett halvt år I fängelse. Det var ett uppdrag som lämnade djupare spår än någon fotbolls- eller bandymatch hos Toli Lindholm. 

Toli ville inte åldras som sportjournalist och hade ett behov av att också träffa andra människor än åskådarna och spelarna på Tölö Bollplan. Därför blev det från 1950 26 år för svenskspråkiga tidningen Elanto, först som redaktionssekreterare, sedan som chefredaktör. Men bandy- och fotbollsreferaten I Hbl fortsatte som förut och 1956 var han tidningens ena man i vinter-OS i Cortina, trots att varken bandy eller fotboll stod påprogrammet.

1957 ansvarade han för uttagningen av Finlands fotbollslandslag. Så uppskattade var hans initierade och engagerade referat. Ingen journalist i Finland har varit så respekterad som Toli i de verkliga expertkretsarna, det vill säga bland tränare och spelare. Det gällde även i bandy. 

Toli hade mycket bestämda åsikter och tvekade aldrig att framföra dem, muntligt eller i spalterna. Han hade en beundransvärd distans till det och dem han skrev om, men var noga med att aldrig distansera sig från själva idrotten. Han blev aldrig en skrivbordsjournalist och han levde i nuet. 

Toli beviljade en enda intervju – på sin 75-årsdag. Skriv så att det inte blir några insändare, var hans budskap. Toli avskyddade uttrycket "en man av den gamla stammen", men skulle kanske motvilligt ha tvingats acceptera påståendet att han var den ende i sitt slag.

 

GÖRAN WALLEN