Lindman, Åke

f. 1.11.1928
d. 3.3.2009

Åke Lindman gick ur tiden den 3 mars 2009, 81 år gammal. Han var född i Helsingfors den 1 november 1928. Han var regissör, skådespelare och även en profil på fotbollsplanerna. En folkkär kämpe på många områden.

Åke Lindman, född Järvinen, kom som 16-åring 1944 in i Svenska Teaterns elevskola. År 1949 debuterade han på vita duken i Teuvo Tulios Djävulsforsen. Hårdför, burdus och som skuren i granit. Som filmskådespelare fick han länge framhärda i skurkfacket vilket kanske var lite märkligt med tanke på hans nog så maskulina yttre och att han ändå var en firad fotbollspelare. Av hans många filmroller minns hela Finlands folk honom först och främst som den dystre solitären Lehto i Edvin Laines Okänd soldat (1955). En av hans personliga favoriter var fängelseprästen Bro i Jarl Hemmer- filmatiseringen En man och hans samvete (1957).

Det blev 5 A-landskamper och OS-deltagande 1952 för Helsingfors IFK:s hårdföre och glidtacklande back. Men snart kom han att vända sin håg till regisserandet. Hans första försök i branschen blev nog så anspråkslösa fingerövningar, till exempel debuten Berätta det åt henne (1961), men han ville verkligen lära sig yrket och gick småningom från klarhet till klarhet i sina tv-uppdrag.

Den stora triumfen blev serien Stormskärs Maja (1976) som följdes upp av många andra: Elämänmeno, Harjunpää, Den förtrollade vägen, Tjurens år... Ett robust regigrepp, en okonstlad realism och episk bredd, ett fint handlag med amatörer och en förmåga att filma masscener var hans dygder som regissör. Han anlitades även som regiassistent åt utländska regissörer som spelade in scener i Finland. Med Warren Beatty samarbetade han i De röda (1981). Spelfilmen Guldfeber i Lappland (1999) gjorde han innan han sedan på slutrakan gav sig i kast med de stora (finlandssvenska) krigsprojekten Framom främsta linjen (2004) och Tali-Ihantala (2007), även om han på grund av sjukdom inte kunde fullfölja den senare delen.

Åke Lindman var sedan 1968 gift med skådespelerskan och sångerskan Pirkko Mannola.

Hans Sundström