Lindqvist, Anders G.

f. 29.8.1931

d. 31.1.2018

Pol.mag. Anders G. Lindqvist är borta. Han blev 86 år och sörjs av barn, närstående, släkt och en stor skara vänner i de finlandssvenska folkrörelserna. För den stora allmänheten var Anders G. Lindqvist rösten i En gåva i toner. Han var det uppskattade önskeprogrammets värd mellan 1962 och 1976. ”Håll kaffepannan varm” ljöd hans kännspaka röst i stugorna runt om i Svenskfinland.

Anders G:s era i det finlandssvenska föreninsglivet började i ungdomsföreningsrörelsen. Han var förbundsordförande för Finlands Svenska Ungdomsförbund från 1962 till 1972 och aktiv i rörelsen ända till dess 100-års jubileum 2006. Då utkom också första delen av UF-rörelsens historia, En folkrörelse väller fram, skriven av ingen annan än Anders G. Lindqvist. I en senare skrift från 2003, Ungdomsföreningarnas mångfald, presenterade han alla finlandssvenska ungdomsföreningar.

Anders G. Lindqvist var verksam inom sparbanksrörelsen i 34 år. Det var också där han utförde sin yrkesverksamhet, bland annat som huvudredaktör för tidskriften Sparbanken.

Lindqvists engagemang i föreningslivet omfattade också Pohjola-Norden. Han var ordförande för lokalavdelningen i Helsingfors under 1990-talet, i 28 år ordförande för Finlands svenska folkmusikinstitut och stiftande medlem av Finlandssvenska Rimakademin Han var redaktionsrådets ordförande fram till 31.12.2016, men fortsatte att medarbeta i tidningen till sin död.

Under sina år hann Anders G. Lindqvist med att författa ett tiotal historiker, förutom de redan nämnda kan tilläggas Borgå Sparbanks historia, Finlands svenska spelmansförbund, Åbo Akademis studentkår, föreningen Konstsamfundet 60 års historik. Anders G:s och mina vägar korsades ett antal gånger. Mina minnen av dem har varit lärorika och bestående. Mitt första möte med Anders G. var som nybliven folktingssekreterare i slutet på 1970-talet. Mycket tack vare hans förmåga till samarbete med personer från olika partier fick Folktinget en nystart som under åren utvecklats i tecknet av finlandssvensk samförstånd. Åtta år senare, 1987, hade jag förmånen att under Anders G:s ledning vara med och förverkliga en finlandssvensk stormönstring på Skansen i Stockholm. Under en veckas tid visade Svenskfinland upp sig för svenskarna. Det var ett både påkostat och krävande projekt som utan Anders G. Lindqvist fasta ledarskap inte kunnat ros i land.

I mitten på 90-talet initierade Anders G. Lindqvist ett finlandssvenskt tidskriftsprojekt som han basade för i tio år. I uppbyggnadsskedet bistod jag honom med en del uppgifter. De över ett hundra tidskrifterna har sedan årligen haft sin givna plats på bokmässan i Helsingfors. I dag lever tidskriftsprojektet både i pappers- och elektronisk form.

Mitt sista möte med Anders G. Lindvist var när han för någon månad sedan kom upp till mitt jobb med sin färskaste produkt, en biografi över Johannes Klockars – Folkbildningens trotjänare. Jag hade i arbetet med boken bistått honom med källmaterial som han vänligen tackade för.

Jag minns Anders G. Lindqvist som en varm, engeagerad och idérik person. Titeln på den bok som skulle bli hans sista kunde lika väl ha handlat om honom själv.

Olav S. Melin

Vän och samarbetspartner

--

Anders G. Lindqvist erhöll Svenska folkskolans vänners Hagforsmedalj år 1992, och SFV:s Folkbildningspris år 2007.