Martens, Margaret von

f. 30.7.1935

d. 25.9.2003

Teaterchefen Margret von Martens föddes den 30.7.1935 i Helsingfors och avled den 25.9.2003.

– Och kom sen ihåg att min begravning skall bli en ordentlig fest – ni ska ha det trevligt och äta gott!

Så tyckte Margret. Det här var mycket typiskt för Margret, hon tänkte på sina vänner och hon ville att de skulle ha det bra.

Hon tänkte mycket. På de små och svaga, på de utsatta, framför allt tänkte hon på barnen. Hon ville lyfta fram dem, göra dem synliga och hon ville berika deras värld, hon ville ge dem ett cirkustält fullt av fyrverkeri, fantasi, förtrollning, värme, överraskningar och humor. Egentligen var hon själv just ett sånt cirkustält.

Den som haft glädjen att jobba med Margret vet det där. Den har också känt av hennes starka vilja, hennes entusiasm och envishet, egenskaper som definitivt behövdes när hon skulle förverkliga sina visioner. Eller andras, som hon trodde på.

Ärlig var hon också – intill förtvivlan, när man någon gång tyckte att det inte skadat med litet fusk, nej, inte när det gällde Margret. Hon var också en njutare. Hon njöt av konst, litteratur, musik,av att se sina kryddor pösa på balkongen, av att ordna det trevligt för sig själv och andra, av äpplena som speglade sig i tamburspegeln. Och att avnjuta en god middag så att den blev maximalt god.

Hon var öppen och nyfiken, knöt oavbrutet nya kontakter. När vi åkte till Portugal för några år sedan blev hon omedelbart nära vän med barägarna till närmaste bar. Det var ett ungt par som berättade allt om sitt liv för henne.

Grannarna i Margrets trappa, gårdskarlsfrun, taxichauffören, Margrets familj och alla vi andra, vi är en enorm massa människor som känner ett stort tomrum nu när vi inte mera kan träffa Margret.

Men vi är alla lyckliga över att ha fått göra det.

CHRISTINA ANDERSSON

 --

Margret von Martens, en av den finlandssvenska barnkulturens pionjärer, utexaminerades från Svenska Teaterns elevskola 1956. Åren 1956–1962 verkade hon vid Åbo Svenska Teater, därefter var hon frilansskådespelare och 1969–1986 fungerade hon som chef och skådespelare vid Skolteatern. Efter pensioneringen år 1986 var hon med om att grunda den ordlösa Totemteatern och tillsammans med Timo Sokura gjorde hon den populära Pic och Nic-serien. Hon var med om att grunda Teaterföreningen Kristall för att stöda teaterintresset bland barn och ungdom. År 1984 tilldelades Margret von Martens statens kulturpris, år 1995 Svenska kulturfondens kulturpris, år 1996 Stina Kroks stiftelses hederspris och statens treåriga konstnärsstipendium 1991.