Nikula, Oscar

F. 31.5.1907

D. 14.12.1996

 

Professor Oscar Nikula avled den 14 december 1996. Huvuddelen av sin livsgärning ägnade han åt Åbo Akademi, som professor i nordisk historia 1951-1974 och som Akademins rektor 1962-1966.

Oscar Nikula förunnades ett långt aktivt liv I Kleios tjänst. Hans intresse för historia vaknade mycket tidigt. Han var född I Vasa den 31 maj 1907. Hans far, som var lokförare, var en skicklig berättare och väckte lusten att veta mera om framfarna öden. Min tjänst hos Kleio har varit hängiven och ohämmad från början till slut. Jag har varit och är alltjämt besatt av min forskning, sade han i ett tillbakablickande föredrag på ett seminarium kring Lokalhistorien i skolan,som ordnades med anledning av hans 80-årsdag. Hans hustru Sigrid (f. Rinne) var ofta hans forskarkarnrat. 

Innan Nikula utnämndes till professorhade han under ett dussintal år tjänstgjort som läroverkslektor i Jakobstad och Helsingfors och efter kriget under några år som intendent för Åbo stads historiska museum. Denna arbetserfarenhet parad med hans mångsidiga forskning gjorde honom till den idealiske läraren på en liten institution med ett brett utbildningsansvar. Under många år var han den ende ordinarie läraren på institutionen. Nikula var i hög grad både forskare och fostrare. Många historielärare minns i honom den entusiastiske, föredömlige läraren, som med värme och stark tilltro till ungdomen ägnade sig åt sina studenter. 

Det finns ingen möjlighet att i det här sammanhanget ge en rättvis bild av all den forskning som den passionerade historieforskaren Nikula hann med. De tryckta förteckningarna över hans vetenskapligaproduktion som sammanställts av Olof Mustelin upptar hundratals nummer, bland dem ett tjugotal böcker. 

Nikula disputerade 1933 med avhandlingen Svenska skärgårdsflottan 1756- 1791. Nikula skulle också i fortsättningen m känna sig särskilt hemma i 1700-talet. Han utgav en stor biografi om Augustin Ehrensvärd 1960 och sin sista stora bok Adolf Fredrik Munck - En hovgunstlings uppgång och fall år 1991, året innan Nikulafyllde 85. Vid yngre år hade Nikula skrivit en rad företagshistoriker. År 1948 utkom hans stora arbete om Malmska handelshuset i Jakobstad. På äldre dar kom Nikula att ägna sig åt stadshistoria dåhan blev något av en historiograf för sin hemstad Åbo. Han skrev sammanlagt fyra volymer, Äbo stads historia 1521-1600 och 1721-1865. Som medförfattare i femtonhundratalsdelen medverkade hans hustru Sigrid. 

Oscar Nikula fick motta många vittnesbörd om uppskattning av hans insatser som forskare och lärare. Han kallades till ledamot av ett flertal både inhemska och utländska, framför allt rikssvenska, vetenskapliga samfund. Han fick motta Svenska Akademiens Finlands-pris. Han kallades till hedersdoktor vid Turun Yliopisto och Uppsala universitet. 

Oscar Nikula var en mångsidigt intresserad forskare, för vilken historien var en passion och en livsnödvändighet. Menhan var också övertygad om historiens betydelse för varje individ och samhälle och han försummade inte att framhålla huru viktigt det är för varje samhälle att inte ignorera sitt förflutna. I ett otal föredrag och artiklar delade han med sig av sina historiska insikter. I sitt första inskriptionstal som rektor, ett tal som bar rubriken Tradition och historia, talade han om historiens identitetsskapande funktion som varken den enskilda människan eller ett kollektiv kan undvara. Han avslutade med att citera den franska författarinnan Simone Weil: "Av alla människans behov finns intet som är vitalare än det förflutna."

 

SUNE JUNGAR