Olkinuora, Hannu

Född: 25.3.1950

Död: 30.8. 2012

När Hannu Olkinuora 2008 tillträdde som chefredaktör på Hufvudstadsbladet kom han in med all den trovärdighet en 58-årig medie­profil med en imponerande meritlista har. Då hade han varit chefredaktör på Kauppalehti, Aamulehti och Svenska Dagbladet, vd på Alma Medias Alpress, gästprofessor i journalistik vid Tammerfors universitet och styrelseordförande för Yle.

Efter att han hade hållit sitt första tal inför ett rum fyllt av Hbl-journalister var vi ändå många som kände oss omtumlade. Den här mannen visste var vi var, vart vi var på väg och hur vi skulle ta oss dit. Men det som gick in i hjärtat var hans drivkraft. Det var tydligt att Hannu Olkinuora inte hade anlänt till Mannerheimvägen 18 för att bygga på sitt cv – status betydde ingenting.

Hannu brann för journalistiken och för sina visioner. På Hufvudstadsbladets redaktion satte Hannu i gång en rad reformer. Han trodde starkt på journalistisk kvalitet och satsade speciellt på kulturbevakningen, analysen och långläsningen. Samtidigt hänfördes han av den digitala världen. Typiskt var att när den första Ipadplattan lanserades i USA gjorde han sig stort besvär när han såg till att flera exemplar inköptes utomlands och levererades till redaktionen. Han såg tidigt de möjligheter som ny teknik gav.

I sitt ledarskap var Hannu stark och generös. Han lyfte modigt upp också oprövade namn i nyckelpositioner och gav mycket ansvar – de som jobbade närmast honom insåg snabbt att han var en mästare på att delegera. Samtidigt var han redo att stötta sina adepter och han utvecklade en mentor­relation med många av oss, där han med viss bestämdhet knuffade oss vidare i rätt riktning. Han delade frikostigt med sig av sin kunskap och sina kontakter, och hade förmågan att glädjas och känna stolthet över andras framsteg.

Hannu Olkinuora valde att avgå som Hufvudstadsbladets chefredaktör i augusti 2011 men engagemanget i mediefrågor fanns kvar. Beskedet om att han insjuknat i snabbt framskridande cancer fick han strax före midsommar, två månader innan han gick bort. När vi möttes i hans hem i Ingå i juli talade han som vanligt med värme om ”världens bästa familj”, hustrun Hilkka och de utflugna barnen, som strömmat till. Han konstaterade vemodigt att han nu måste sälja sin segelbåt.

Sedan lutade han sig framåt och ville diskutera journalistik igen.

Johanna Törn-Mangs,

vän och kollega på Hbl/KSF Media.

Texten har publicerats i Hbl 28.9.2012.

--

Bild: KSF-Media, Dan Andersson