Rehnberg, Martin Vilhelm

f. 19.2.1928

d. 15.7.2018

Martin Rehnberg avled på Kristinagården i Helsingfors där han bott sedan hösten 2016 och varit nöjd med omsorgen där. På sin nittioårsdag bjöd han sina goda vänner dit på kaffe och tårta till fröjd för honom och gästerna.

Om barndomen på Kobböle gård på Kimitoön berättade Martin om sin mångkunnige far och godmodiga mor. Det var en enkel, rik, trygg, varm, och stimulerande tid skrev Martin i en släktkrönika han plitade ner för många år sedan.

Skolvägen till Nivelax i Västanfjärd var tre kilometer lång och avverkades till fots, med sparkstötting eller på skidor. Sedan följde åren vid Classicum i Åbo med inkvartering under terminerna och besök hemma till jul och påsk. Trots omställningen klarades studierna så bra att inträdet till Humanisticum var givet, men svårt att enbart med blyga inkomster från sommararbete klara utgifterna för flera års studier. Erbjudandet om en snabbutbildning av studenter till folkskollärare var lösningen med resultatet att Martin blev anställd som klasslärare i Pargas Centralskola. Samtidigt medverkade han i ett otal föreningar och var frilansreporter vid Åboradion.

Skolan var utrustad med de för tiden mest moderna faciliteter. Snart blev Martin bland sjutton kolleger vald att efterträda den till åren komna föreståndaren. Han och Birgit, som varit förlovade länge, hade gift sig och tiden i Pargas som varade i tolv år räknades som den lyckligaste, speciellt sedan sonen Sören fötts.

När det blev aktuellt i början av 1960-talet att inleda en TV-verksamhet inom undervisningsprogrammen på svenska, Skol-TV kallad, var Martin kanske den ende som hade erfarenhet både som lärare och radioproducent och hade gjort reportage på frilansbasis för televisionen. Han kom med i en grupp av unga, kunniga redaktörer. Till en början gjordes alla program live för man kunde inte banda och film var dyr.

Martin utnämndes senare till programchef med ansvar för undervisnings- och språkprogram samt vuxenutbildning och gjorde samtidigt flera under­hållningsprogram fram till pensioneringen 1991. Pasilan Rotaryklubi - Fredriksbergs Rotaryklubb grundades 1977. Martin blev invald följande år och var en aktiv och uppskattad medlem i närmare 40 år. Han valdes till klubbens president för åren 1993–94, fick 2003 utmärkelsen PHF och hedersomnämnande 2017.

En hjärtinfarkt år 1994 samt sviter av ungdomens TBC krävde ett lugnare tempo. Det uppfylldes på Furunäs i Misskär på Kimitoön där Martin och Birgit tillsammans byggt sitt sommarviste. Martin hade blivit ensam efter att Sören dött i en trafikolycka och Birgit tynat bort över saknaden efter sonen. Furunäs var Martins tuskulum där han i många år vistades från tidig vår ända till senhöstens kyla. Förutom hans yngre son Jan Inberg, sörjes Martin av släktingar, många trogna vänner och forna arbetskamrater.

Solveig Williams

En bland vännerna