Remander, Osvald

Född 8.11.1941

Död 5.3.2012

Osvald (Ossi) Johannes Remander avled oväntat den 5 mars 2012 i en sjukdomsattack på Blomsterfondens äldreboende Helenahemmet i Kottby i Helsingfors. Han hade firat sin 70-årsdag den 8 november 2011.

Ossi växte upp på Rödbergsgatan i Helsingfors med sina föräldrar och tre systrar. Han gick i folkskola 1949–57 på Snellmansgatan, rätt långt från Rödbergen. Ossi berättade själv att hans mamma följde honom till skolan första dagen, men sedan klarade han sig själv med buss nr 16. Efter genomgången folkskola var han först tidnings- och postutdelare, men blev sedan anställd som lagerarbetare och packare på förlaget Söderströms & Co.

Den 15 januari 1965 bytte han förlag och började på Holger Schildts förlag, där han skötte liknande uppgifter som på Söderströms, men var senare också var springbud. I den egenskapen gick han förlagets ärenden till många av våra kända finlandssvenska författare i Helsingfors, eller blev bekant med dem på förlagets kontor. Han umgicks naturligt med Tove Jansson, Solveig von Schoultz och många andra. På Schildts kallades Osvald för Jonte.

År 1991 flyttade Schildts förlag ut till Finno i Esbo, men det ordnades så att Osvald Remander fick bli kvar i sina kvarter i Helsingfors. Han anställdes som stadsbud på Svenska folkskolans vänner, som var majoritetsägare till Schildts förlag.

Ossi var en mycket varmhjärtad person. Han hade ett vänligt ord för alla. Han tyckte mycket om musik och hade själv en bra sångröst. Elvis Presley var hans stora idol. Lars Huldéns sång till Ossi på 60-årsdagen, som firades på SFV, slutar med orden ”Tack för en trogen gärning, dig kan vi lita på”.

Hedvig Stenman