Reuter, Siv

f. 25.11.1945

d. 30.3.2007

Den 30 mars 2007 avled universitetslektorn Siv Gunilla Reuter efter en längre tids sjukdom. Hon var född Blomqvist den 24 november 1945 och uppvuxen i Mariehamn som yngst bland tre syskon.

Siv tog studenten vid Ålands Lyceum 1964, och hennes modersmålsuppsats prisbelönades som årets bästa uppsats i Svenskfinland. Det föll sig därför naturligt för henne att studera språk, först vid Åbo Akademi och därefter vid Helsingfors universitet, som sedan blev platsen för hennes yrkesgärning som lärare och sedermera lektor i svenska vid språkcentret. Till hennes elever hörde framför allt utländska studerande, som via henne kom i kontakt med svenskan och den svenska kulturen. Åtskilliga elever har vittnat om hur omtyckt hon var som lärare.

Siv gifte sig 1975 med Mikael Reuter och fick två barn, Jonatan och Andrea. Hon var mångsidigt begåvad, en mycket god stilist och en talangfull akvarellmålare med betoning på bilder ur vardagslivet. Mycket uppskattade blev de många porträtt hon målade av familjemedlemmar och vänner. Hennes konstnärliga talang och hennes intresse för litteratur och film satte sin prägel också på barnens yrkesval.

Siv Reuters smultronställe var fritidshuset Undala i Pargas där hon tillbringade så mycket tid som möjligt med sin familj, också under de sista månaderna. Hennes intresse för naturen väcktes redan under skoltidens insamlande av växter och särskilt under de senaste åren älskade hon att påta i jorden, ansa sina blomsterrabatter och kämpa mot det invaderande gräset.

Siv var en lågmäld person med en stor fond av underfundig humor, som med sin värme och sympatiska framtoning fick andra att trivas. Hon bar sin sjukdom med stor styrka och kämpade själv aktivt emot den. Hennes önskan att vårdas hemma – som kunde tillgodoses tack vare Stengårds sjukhus fantastiska hemsjukvård – gjorde det möjligt för familj och syskon att även under hennes sista tid samlas och njuta av hennes och varandras sällskap.

Närmast sörjande är hennes man Mikael Reuter, sonen Jonatan med hustru Camilla, dottern Andrea samt syskonen Birger och Barbro med familjer.

BARBRO ERIKSSON

BIRGER BLOMQVIST