Runeberg, Kristian

f. 28.11.1934
d. 9.11.2018

Fotografen Valter Kristian Runeberg avled den 9 november 2018. Han var född år 1934 och skulle ha fyllt 84 år den 28 november.

Kristian var född i Helsingfors och var nationalskalden Johan Ludvig Runebergs sonsons sonson. Hans far Fred Runeberg var en namnkunnig fotograf som sedan 1930 hade en egen fotostudio i Helsingfors. Det var inte Kristians högsta prioritet att gå i sin fars fotspår, men när han efter avslutad skolgång inte ännu hade riktigt klart för sig sitt yrkesval rådde hans mor honom att åtminstone pröva på ett arbete i branschen. Han sökte då plats som lärling hos Ateljé Tenhovaara, som var känd för sitt porträttfotografi med inspiration från USA. Därmed var Kristians yrkesbana utstakad. Några år på 1950-talet var han laborant på Finlandia-Kuva och fortsatte därifrån vidare som fotograf hos Allotria-Filmi.

År 1965 slog sig Kristian Runeberg ihop med sex andra frilansfotografer och bildade andelslaget Finnseven. Runebergs specialområde blev modefotografering för damtidningar och för en rad kända konfektionsföretag.
När han på äldre dar blickade tillbaka på sitt fotografliv var det ändå reportaget som han ställde främst. Han fick som pressfotograf vara med i nyhetshändelsernas centrum och resa omkring i eget land och utomlands. Kristians bilder publicerades i Yhtyneet Kuvalehtis tidningar, i Suomen Kuvalehti, Viikkosanomat, A-ledet och Helsingin Sanomat.
Hustrun Tutta var journalist på dagstidningar och veckotidningar och arbetade långa tider som frilanspublicist. Hon skrev en rad böcker som Kristian illustrerade med sina fotografier. Några exempel: Ravia ja laukkaa (1970), Jugend (1975), en historik över det finländska pressfotot från 1920- till 1960-talet (1984), Koivu – Birch (1991). Bildverket Ströva i Helsingfors med text av Paavo Haavikko och med Kristian Runebergs fotografier utkom 1986 på svenska i Claes Anderssons översättning. Kristian har också deltagit i Amatörfotografklubbens och Kameraseuras utställningar.
Kristian Runebergs bildarkiv i Finlands fotografiska museum i Helsingfors omfattar cirka 100.000 negativ och diapositiv samt en samling fotografisk litteratur. I museets presentation sägs Kristian Runeberg vara en av vårt lands mest kända pressfotografer och en förnyare av mode- och reklamfotograferingen i Finland. Han beskrivs som en ”gentlemannafotograf” vars bilder kännetecknas av gediget kameraarbete i förening med finkänslig humanism och humor.

När Kristian ansåg tiden vara inne att pensionera sig satte han en så definitiv punkt för sitt yrkesliv att han aldrig mera tog ett fotografi. Negativsamlingen gick till Finlands fotografiska museum och sina kameror donerade han till museet i Ekenäs. Kristian och Tutta lämnade huvudstaden och slog sig först ner i Trollshovda och flyttade efter en tid in till Ekenäs, där de snabbt omgavs av en växande vänkrets. Kristian var en vän av Irland och han introducerade firandet av St Patricks day i Ekenäs och ledde också flera sällskapsresor till den gröna ön. Efter hustruns död 2004 förunnades Kristian ännu många år av kärleksfull gemenskap med sin nya livskamrat Kristina Dufholm.

Kristian Runeberg var en glad natur, en gammaldags ”gamäng”, som kunde flöda över av upptåg och humoristiska infall. Han månade om sina vänner och såg till att de trivdes i hans sällskap. Det sista året fördunklades hans sinne och han vistades i livets slutskede på Tunahemmet i Snappertuna där han fick somna in i närvaro av sina kära. Han efterlämnar fem döttrar i sin egen familj, femton barnbarn och fem barnbarnsbarn. Han älskade sin stora skara och inneslöt i sin kärlek också Kristinas familj.

OLLE SPRING