Schildt, Christoffer

F. 30.8.1915

D. 21.10.1992

 

Den 21 oktober 1992 avled i Helsingfors förre programdirektören, fil.kand. Christoffer Schildt. Han föddes 30.8.1915 som son till författaren Runar Schildt och folkskollärarinnan Mila Heikel. 

Redan under studentåren var Christoffer Schildt den betrodde och för sitt balanserade omdöme uppskattade medborgaren. Han kom därför att anlitas I olika sammanhang i det kulturella och politiska livet i Svenskfinland. 

På 1930-talet var Schildt med om att stifta Nyliberala Studentförbundet, vars ordförande han sedermera var 1947-51. Därifrån var steget inte långt till Sfp:s nyss grundade ungdomsorganisation Svensk Ungdom som han ledde 1948-53. Under samma tid tillhörde han partiets centralstyrelse. I Helsingfors stadsfullmäktige invaldes Schildt 1948 och satt där i tolv år, flitigt använd i lokala nämnder och styrelser. Särskilt bör nämnas stadens svenska arbetarinstitut, vars styrelseordförande han var 1959-73.

Teatern väckte tidigt Christoffer Schildts intresse. Redan före kriget skrev han teaterkritik i Studentbladet för att 1948-82 vara medlem av styrelsen för Svenska Teatern i Helsingfors, av denna tid även styrelsens sekreterare I sexton år. Här beträdde han sin faders, författarens och dramaturgens, vägar. I sin egenskap av aktiv nordist kom Schildt tidigt med i Pohjola-Nordens verksamhet i Helsingfors och var dess ordförande 1965-85. Sistnämnda år utsågs han till hedersordförande i föreningens Helsingfors-avdelning. I Finlands Svenska Publicistförbund var han ordförande 1959-67. 

Sin egentliga livsgärning utförde Christoffer Schildt inom etermedia, där han på ett avgörande sätt påverkade utvecklingenpå såväl radions som televisionens område. Sina första lärospån gjorde han under kriget som en uppskattad utrikespolitisk kommentator i den svenska radion. Efter att ha varit programredaktör och avdelningschef från 1945 till 1957 utnämndes han sistnämnda år till svensk programdirektör och medlem av direktionen i YLE. Denna post innehade han till sin pensionering 1980.

Schildts mandat sammanföll med televisionens genombrott och en starkteknisk utveckling på radions område. politiskt avseende var tiden turbulent. Den svenska direktören i bolaget hade dessutom att bevaka berättigade finlandssvenska intressen, vilket ställde hans påpasslighet och initiativförmåga på prov. På Schildts tid blåste det sannerligen från höger och vänster, och han fick också tidvis motta kritik. Men tack vare en konciliant läggning, ett sunt omdöme samt en god portion envishet lyckades han dock hålla sig till medelvägen och övervinna svårigheterna. 

För den som I närmare sjuttio år hade förmånen att vara Christoffer Schildts gode vän framstår, förutom hans gedigna karaktär; även trofastheten mot uppställda ideal och bundenheten till faderns minne som några grundläggande egenskaper. De ingav aktning och förtroende på alla de poster och förtroendeuppdrag han innehade.

 

GÖRAN STJERNSCHANTZ