Sjöblad, Ulf

f. 1.9.1953

d. 7.2.2004

Radio- och tv-journalisten, medieföreta­garen Ulf Sjöblad avled efter en plötslig sjukdomsattack lördagen den 7 februari 2004 i Helsingfors. Ulf Sjöblad var född den 1 september 1953 i Helsingfors.

Efter studenten började han studera vid Hanken, där han så gott som genast engagerade sig i studentpolitiken och studentkårsarbetet. Uffe var en social person som gick in som eldsjäl i många olika sammanhang. Arvet efter honom lever vidare i många föreningar.

Han sjöng in i Akademen 1973 och fungerade också ett år som körens ordförande. 1978 engagerade han sig i Jubilate-kören som han fortsatte att sjunga i under 15 år.

För Uffe var sången och musiken alltid en central drivkraft. Han sjöng där det behövde sjungas, organiserade kvartetter, duetter, tog sig ton och inspirerade, Uffe hade en förnäm sångröst med enormt omfång, och hans körkamrater kunde alltid lita på att stämman satt där den skulle.

Han ville också vara en förebild och stöda sina barn i deras musikaliska aktiviteter.

Uffe var alltid festernas medelpunkt. Vare sig det gällde en liten familjemiddag eller en stor publiksammankomst ledde han gärna ordet och allsången, höll tal eller berättade historier.

Familjens sommarställe i Skatan i Kristinestad var Uffes smultronställe. Här ägnade han sig åt att segla, att umgås med barndomsvänner och släktingar, och sin favoritsysselsättning framom alla andra, att prata med folk. Uffe gjorde ingen skillnad på gammal eller ung, känd eller okänd, han hade tid och lust att prata med alla.

Uffe Sjöblad började jobba på Rundradions ekonomiredaktion 1980. Också här var hans varma och personliga röst en stor tillgång. Förutom ekonomi var han mycket intresserad av samhällsutveckling och nytänkande. Som journalist var han aldrig rädd att ta sig an nya teman.

Från radion flyttade han sedan över till tv och OBS-redaktionen. 1986 startade Uffe ett eget medieföretag inom vilket han främst gjorde videoproduktioner och företagspresentationer men också tv-program.

Framtidsfrågorna låg nära hans hjärta, liksom intresset för vetenskapliga framsteg och forskning. Uffe var en nytänkare som aldrig fastnade i gamla banor. Han funderade gärna på de stora livsfrågorna. De av oss som hade förmånen att få diskutera meningen med livet med honom har inte gått oberörda ur samtalen. Uffe var en humoristisk och känslig människa. Men också en generös och medkännande vän som aldrig tvekade att ställa upp med stöd och insikter.

Uffe Sjöblad sörjs närmast av barnen Björn-Axel, Fredrik och Sofia.

Tårar på jorden, en älskad har gått bort. Glädje i himlen, en hedersgäst har anlänt.

LOTTA BACK