Storgårds, Jarl

F. 29.3.1934

D. 23.3.2003

 

Verkställande direktör, generalkonsul Jarl Storgårds avled den 23 mars 2003 i Hel­singfors efter en plötslig sjukdomsattack i en ålder av 68 år. Han saknas av hustru Liisa, fem barn, två barnbarn och en stor skara vänner.

Jarl Storgårds föddes i Helsingfors den 29 mars 1934, blev student från Svenska Normallyceum år 1951, dipl.ekon. (1956) och ekon.mag (1964) från Svenska han­delshögskolan. Efter två års studier i USA tog han en MBA-examen vid University of California år 1962.

Sin yrkesverksamhet utövade han vid familjeföretaget Vita Korset – från år 1980 som dess VD. Han engagerade sig också i näringslivets organisationer och verkade bl.a. som ordförande för Tekno­kemiska Föreningen, medlem av delega­tionerna för Industrins Centralförbund och Industrins och arbetsgivarnas cen­tralförbund TT samt som förvaltnings­rådsmedlem i Svensk-Finland.

För Jarl Storgårds var det en självklar­het att man vid sidan av krävande arbets­insatser i förvärvslivet också aktivt skall engagera sig i samhället inom de sektorer man finner angelägna. Svenska handels­högskolan och dess studentkår stod hans hjärta nära och han var långvarig medlem av delegationen för Stiftelsen Svenska handelshögskolan. Han var vidare från slutet av 1960-talet fram till mitten av 1980-talet först ordförande i studentkåren och senare tf inspektor. Tusentals hankei­ter har upplevt Jalle som en grå eminens som med råd och dåd bistått studentkåren och dess medlemmar under flera årtion­den. Tack vare sin utåtriktade natur var han också en välsedd gäst vid olika soci­ala begivenheter vid studentkåren. Ännu kort före sitt frånfälle engagerade han sig i kårarbetet. För sina förtjänster utsågs han år 1979 till studentkårens hedersord­förande.

Jarl Storgårds var också en inbiten långfärdsseglare som under ett halvse­kel korsade fjärdarna i Finska viken och Skärgårdshavet i sina farkoster som alltid bar namnet Broder Willibald efter den medeltida anglosaxiske biskopen och missionären. Som skeppare var han gäst­fri och hans besättningar kunde njuta av trevligt umgänge och frodig humor men också ta del av Storgårds gedigna kun­skaper i maritim- och sjöfartshistoria. Sitt historiska intresse fick han utlopp för som skriftställare. Han var medarbetare i Frisk Bris från år 1983 och skrev bl.a. ett hund­ratal bokrecensioner i den finlandssvenska båttidskriften – de sista artiklarna infördes postumt efter hans bortgång Un­der yngre år medverkade Storgårds också i Mercator och Forum för ekonomi och teknik.

Inom Svenska folkpartiet och dess mo­derata högerfraktion gjorde Storgårds tungt vägande insatser. Han var också medlem av hamnnämnden i Helsingfors stad från år 1969 fram till sin död.

Åren i den traditionsrika pojkskolan Norsen satte djupa spår i Jalle Storg­årds och han hade svårt att förlika sig med grundskolans påbud om obligato­risk könsblandning i utbildningssyste­met. Känslan för Svenska normallyceum behöll han dock livet ut och han var med­lem av styrelsen för Forna normallyceister från år 1967, de senaste drygt tju-go åren som vice ordförande. Han var också under ett antal år ordförande för Föräldraföreningen vid Gymnasiet Svenska normallyceum och direktionsmedlem i högstadiet. För honom var ordstävet ”en gång nors” – alltid nors” en självklarhet.

Jarl Storgårds var också intresserad av internationella spörsmål. Han var kunglig jordansk konsul i Finland åren 1966–78 för att därefter fungera som generalkonsul för landet. Detta förtro­endeuppdrag gav honom goda insikter i det spända politiska läget i Mellanöstern och han deltog ofta med initierade och nyanserade inlägg i debatten gällande denna region.

Storgårds var en aktiv profil i huvudsta­dens pulserande liv men hans vänkrets var vid och sträckte sig långt ut till ytterskär­gårdens fiskarbönder och sjöbevakare. Jalle var ett gott exempel på att man inte schematiskt skall kategorisera folk som antingen ”kultursvenskar” eller ”bygdes­venskar” utan att det faktiskt finns nyan­ser och schatteringar av mångahanda slag bland oss finlandssvenskar.

Jarl Storgårds agerade på många olika arenor under sitt liv och i kraft av sin star­ka personlighet satte han också sin prägel på de verksamheter han deltog i. I många fora ter sig tillvaron betydligt torftigare efter hans frånfälle.

 

MATS KOCKBERG