F. 29.3.1934
D. 23.3.2003
Verkställande direktör, generalkonsul Jarl Storgårds avled den 23 mars 2003 i Helsingfors efter en plötslig sjukdomsattack i en ålder av 68 år. Han saknas av hustru Liisa, fem barn, två barnbarn och en stor skara vänner.
Jarl Storgårds föddes i Helsingfors den 29 mars 1934, blev student från Svenska Normallyceum år 1951, dipl.ekon. (1956) och ekon.mag (1964) från Svenska handelshögskolan. Efter två års studier i USA tog han en MBA-examen vid University of California år 1962.
Sin yrkesverksamhet utövade han vid familjeföretaget Vita Korset – från år 1980 som dess VD. Han engagerade sig också i näringslivets organisationer och verkade bl.a. som ordförande för Teknokemiska Föreningen, medlem av delegationerna för Industrins Centralförbund och Industrins och arbetsgivarnas centralförbund TT samt som förvaltningsrådsmedlem i Svensk-Finland.
För Jarl Storgårds var det en självklarhet att man vid sidan av krävande arbetsinsatser i förvärvslivet också aktivt skall engagera sig i samhället inom de sektorer man finner angelägna. Svenska handelshögskolan och dess studentkår stod hans hjärta nära och han var långvarig medlem av delegationen för Stiftelsen Svenska handelshögskolan. Han var vidare från slutet av 1960-talet fram till mitten av 1980-talet först ordförande i studentkåren och senare tf inspektor. Tusentals hankeiter har upplevt Jalle som en grå eminens som med råd och dåd bistått studentkåren och dess medlemmar under flera årtionden. Tack vare sin utåtriktade natur var han också en välsedd gäst vid olika sociala begivenheter vid studentkåren. Ännu kort före sitt frånfälle engagerade han sig i kårarbetet. För sina förtjänster utsågs han år 1979 till studentkårens hedersordförande.
Jarl Storgårds var också en inbiten långfärdsseglare som under ett halvsekel korsade fjärdarna i Finska viken och Skärgårdshavet i sina farkoster som alltid bar namnet Broder Willibald efter den medeltida anglosaxiske biskopen och missionären. Som skeppare var han gästfri och hans besättningar kunde njuta av trevligt umgänge och frodig humor men också ta del av Storgårds gedigna kunskaper i maritim- och sjöfartshistoria. Sitt historiska intresse fick han utlopp för som skriftställare. Han var medarbetare i Frisk Bris från år 1983 och skrev bl.a. ett hundratal bokrecensioner i den finlandssvenska båttidskriften – de sista artiklarna infördes postumt efter hans bortgång Under yngre år medverkade Storgårds också i Mercator och Forum för ekonomi och teknik.
Inom Svenska folkpartiet och dess moderata högerfraktion gjorde Storgårds tungt vägande insatser. Han var också medlem av hamnnämnden i Helsingfors stad från år 1969 fram till sin död.
Åren i den traditionsrika pojkskolan Norsen satte djupa spår i Jalle Storgårds och han hade svårt att förlika sig med grundskolans påbud om obligatorisk könsblandning i utbildningssystemet. Känslan för Svenska normallyceum behöll han dock livet ut och han var medlem av styrelsen för Forna normallyceister från år 1967, de senaste drygt tju-go åren som vice ordförande. Han var också under ett antal år ordförande för Föräldraföreningen vid Gymnasiet Svenska normallyceum och direktionsmedlem i högstadiet. För honom var ordstävet ”en gång nors” – alltid nors” en självklarhet.
Jarl Storgårds var också intresserad av internationella spörsmål. Han var kunglig jordansk konsul i Finland åren 1966–78 för att därefter fungera som generalkonsul för landet. Detta förtroendeuppdrag gav honom goda insikter i det spända politiska läget i Mellanöstern och han deltog ofta med initierade och nyanserade inlägg i debatten gällande denna region.
Storgårds var en aktiv profil i huvudstadens pulserande liv men hans vänkrets var vid och sträckte sig långt ut till ytterskärgårdens fiskarbönder och sjöbevakare. Jalle var ett gott exempel på att man inte schematiskt skall kategorisera folk som antingen ”kultursvenskar” eller ”bygdesvenskar” utan att det faktiskt finns nyanser och schatteringar av mångahanda slag bland oss finlandssvenskar.
Jarl Storgårds agerade på många olika arenor under sitt liv och i kraft av sin starka personlighet satte han också sin prägel på de verksamheter han deltog i. I många fora ter sig tillvaron betydligt torftigare efter hans frånfälle.
MATS KOCKBERG