Söderling, Rolf

F. 5.4.1933

D. 2.5.2000

 

Östnyländske kulturelle mångsysslaren Rolf "Offe" Söderling avled den 2 maj 2000 i sitt hem i Liljendal. Han var född den 5.4.1933 och blev alltså 67 år.

Med sin brokiga yrkesbakgrund som bl.a. lärare, bankkonsulent, frilansjournalist, radiopratare och smådjursuppfödare fick han inspiration och stoff till sin rikliga produktion av teaterpjäser, små och mindre små böcker, visor, revytexter, konstutställningar, medarbetarskap i Kuriren samtregelbundna kåserier i form av "Dagens funderingar" för tidningen Östra Nyland. 

Det var efter aktiviteterna under 1970- 80-talen på Postbacken i Borgå med ett tjugotal pjäser bakom sig som Söderling blev hela Östnylands "Offe". Med idel amatörkrafter uppfördes bl.a. Bembölingama, Dona: fjotton, Korpstenen, Fy järnvägar etc., medvetet folkligt skrivna och regisserade sommarpjäser som gick för fullsatta hus med upp till 50.000 besökare sammanlagt. 

- Visst var det härliga år, berättade han I tiderna för Hbl. Postbacksgänget kämpade i ständigt underläge, med en konstant skral ekonomi som inte sällan tillfälligt räddades genom privata lån av de ansvariga.

Egentligen passade det "Offe" som hade växt upp i ganska enkla förhållanden i Vallgård i Helsingfors. Föräldrarna jobbade på spårvägarna. Då gällde regeln mest att man skulle sköta sitt jobb, vara snäll och foglig samt inte sticka upp för mycket. Den attityden revolterade "Offe" tidigt emot. Han ifrågasatte många av samhällets s.k. sanningar. "Offe" kom med alternativ och ruskade ivrigt om det mesta under sin ständiga kamp mot småskurenhet och lokal kommandopolitik. Han var rolig och upptågsglad med sinne för det burleska, inte elak men vägrade definitivt att vara alla till lags.

Den senare delen av sitt liv tillbringade han med hustrun Kerstin i Hommansby, Liljendal. Där verkade han en tid som lärare och kalkonuppfödare i en f.d. mejeribyggnad. Därefter övergick han till att odla fluglarver, maggots, som såldes tillsportfiskeaffärer landet runt. Det var ingen dålig affär eftersom branschen var liten och konkurrenterna fåtaliga.

Men ryggen började krångla varför "Offe" tog itu med nya kulturella evenemang i hemknutarna. Till dem hörde Dikt& Ton, numera Liljendalvisan, och utställningsutrymmet Svinhusgalleriet på andra sidan om landsvägen nedanför bostaden. Grundiden var att syssla med udda grejer i allmänhet, något som var "Offes" specialitet under hela hans liv.

 

GÖRAN EK