f. 19.6.1849
d. 29.10.1922
Natten mellan den 28 och 29 oktober avled i Åbo folkskoleinspektören Waldemar Weckman. Han hade redan därförinnan tagit avsked från sin tjänst och slagit sig till ro för ålderdomen. Vilan blev dock inte långvarig. Döden kom, den kom hastigare, än man kunnat ana.
Waldemar Weckman var en vidsynt skolchef. Trots åldern följde han noggrant med nysträvandena på folkundervisningens område. Och då så behövdes, företog han studieresor till kulturländerna. Det är sålunda inte många år sedan inspektör Weckman studerade Kerschensteiners skolorganisation i Tyskland. Och de vunna idéerna omsatte han i sina egna skolor bl. a. i fortsättningsklasserna, som han varmt omhuldade. Åbo folkskolor utrustades med modern åskådningsmateriel, och lärarna gingo med intresse till sitt värv. Resultatet av arbetet blev därför gott.
Att vara en god folkskoleinspektör är ingen lätt sak. Det gäller i viss mån att stå som mellanlänk mellan olika intressen. Inspektören skall föra skolans talan. Han skall tillse, att det är åtminstone någorlunda väl ställt i ett som annat avseende för lärarpersonalen, men han bör också jämsides med allt det övriga bevaka kommunens intressen. Det gäller att balansera sina handlingar och ord väl. Och för att detta skall kunna ske, måste inspektören stå över alla parti- och personintressen. Att Waldemar Weckman härutinnan fyllde sitt värv på ett oklanderligt sätt, erkännes allmänt.
Han var svensk till språk och härstamning. Detta hindrade honom emellertid inte från att skänka de finska bildningssträvandena i Åbo förståelsefullt stöd och intresse. Som inspektör var Waldemar Weckman ytterst samvetsgrann. Han besökte skolorna flitigt, och han kom som en förståelsefull vän, som ville ge stöd och råd. Jag minnes honom. Det var första året av min lärarverksamhet. Han kom ofta till min klass. Vi diskuterade pedagogiska spörsmål, och man hade behållning av hans ord. Det var den erfarne och vidsynte förmannen, som talade. Waldemar Weckman har från trycket utgivit en läsebok för lägre folkskolan. Han tillhörde i tiden också statens lärobokskommitté, och då städernas folkskoleinspektörsförbund bildades, fungerade han som dess ordförande. Han har sålunda gjort en betydelsefull insats i våra folkskolors utveckling.
Pedagogiska nysträvanden intresserade honom över huvud; han hörde sålunda till samskoleidens banbrytare i Åbo och var länge medlem av den svenska samskolans direktion. Vidare var han alltsedan Sydvästra Finlands svenska folkhögskolas tillkomst medlem av dess styrelse.
Axel Waldemar Weckman var ett barn av det minnesrika Åbo, där han föddes den 19 juni 1849. Han blev student från Åbo gymnasium 1868. Efter att ha avlagt filosofiekandidatexamen med klassiska språk som huvudämne verkade han någon tid som lärare vid Helsingfors lyceum, tills han 1886 utsågs till inspektör för Åbo stads folkskolor. Nu är Waldemar Weckmans livsgärning ändad. Han har fyllt sin plats i livet på ett framstående sätt. Heder över hans minne!
A.J.