Westerberg, Erik

Skaparen av nya tidningar

Ett av de stora namnen inom tidskrifts- och ekonomitidningsbranschen i Sverige, den sverigefinländska förlagsdirektören Erik Westerberg, avled den 9 april i Stockholm, en vecka efter att han hade fyllt 95 år. Han var född den 1 april 1915 i Helsingfors. Han lyckades skapa en storartad karriär i Sverige, precis som Carl-Adam Nycop, en sverigefinländsk kollega som grundade Expressen.

Erik Westerberg började sitt arbete som journalist på sportavdelningen vid Hufvudstadsbladet 1940. Under krigsåren var hans viktigaste uppgift ändå att skriva texter för hemmafrontens underhållningstrupp. Han skrev sketcher och sånger varav den mest kända är God natt min kära i slutet av filmen Dimmornas bro. Hans närmaste arbetskamrater i underhållningstruppen var sångaren Henry Theel och kapellmästaren Nisse Rinkama. Han skrev också några filmmanuskript, till exempel Med hjärta och finsk sisu som hade sin premiär 1947.

Efter kriget övergick Erik Westerberg till inrikesavdelningen vid Hufvudstadsbladet och därifrån till den svenskspråkiga editionen av tidskriften Elanto år 1948. Eftersom den svenskspråkiga pressen är fåtalig i Finland, flyttade han år 1950 till Göteborg för att arbeta som chef för sportavdelningen vid Göteborgs Morgonpost. Tidningen blev känd för sina nazistsympatier, och när den lades ner övergick Westerberg till samma vakans vid Aftonposten vars upplaga ökade från 9 000 till 40 000 mellan 1950 och 1954, speciellt tack vare tidningens satsning på sport och kvaliteten hos sportavdelningen.

Efter Göteborg blev det Stockholm. Talangscouterna från Bonniers, den ledande utgivaren av tidskrifter i Norden, hittade snart Westerberg och anställde honom. När det visade sig att den finlandssvenske Westerberg inte var någon yes-man, uttryckte sig huvudägaren och den allsmäktiga beslutsfattaren Albert Bonnier jr. efter bara tre månader: ”Westerberg – mitt livs sämsta investering.” Så blev det dock inte. Som verkställande direktör för Specialtidningsförlaget inom Bonniers skapade den enträgna finländaren succékoncept, det ena efter det andra, bland annat det första moderna nordiska affärsmagasinet Veckans affärer, Allt om Mat och Vi Föräldrar som också blev förebild för finska föräldrartidningar.

Erik Westerberg blev i första hand den närmaste kollegan till Lukas Bonnier, Albert Bonniers yngre bror. Själv sade Westerberg senare: ”Om du är så stark med att lyckas hålla Lucke där han är och Abbe utanför så har du möjlighet att ha framgång hos Bonniers.”

Westerberg deltog ännu i ett stort projekt, nämligen grundandet av Dagens Industri som blev Nordens ledande ekonomitidning. (När Bonniers hade köpt 50 procent av den danska ekonomitidningen Bǿrsen, blev Westerberg ledamot i tidningsbolagets styrelse, och han använde den danska tidningen som förebild för en svensk motsvarighet.) Albert Bonnier opponerade sig starkt mot grundandet av Dagens Industri. Efter många skeden kom tidningen ut, och om några år hade Dagens Industri blivit en fullkomlig – och senare också internationell – succé.

Erik Westerberg led dock nederlag i den allra sista kampen. Det var projektet på att starta Reportage, en ny modern veckotidning, vilket Westerberg tog på sitt ansvar vid 63 års ålder 1978. Det utgavs bara 26 nummer av tidningen: den främsta orsaken var de interna konflikterna inom tidningen som utgjorde att projektet föll.

Den pensionerade Erik Westerberg fortsatte att tjäna tidningskoncernen Bonniers på många sätt, bland annat i styrelserna för de danska Bǿrsen och Fogtdal. I sitt gamla hemland Finland tjänade han som styrelseledamot för tidskriften Fakta, som hade grundats i samarbete mellan Bonniers och A-lehdet och som rådgivare för bokklubben Koko Kansan Kirjakerho där han verkade som representant för den svenska samägaren Bra Böcker.

Eero Sauri
En vän och kollega till Erik Westerberg