"Stjärna!", var väl det kraftigaste uttryck av förtrytelse eller överraskning Hasse Westerlund lät höra, då han mot ovanligheten nångång tog i litet mera. En glad, balanserad och god människa med sitt säregna, smittande leende mötte den som hade ärende till folkskolläraren och senare skoldirektören Hans Gustav Westerlund. Fram till slutet av januari år 1971 satt Hasse i lärarkatedern. Från den 1 februari det året var han direktör för det svenska skolväsendet i Esbo för att från 1974 bli andra skoldirektör vid Esbo stads skolverk. Två egentliga arbetsplatser hann han med efter att år 1952 ha fått sitt lärarbetyg från Nykarleby seminarium - Köklax svenska folkskola och skolverket i Esbo stad. Och detta borde väl ha varit nog för en karl! Nej, på vidare områden än så skulle Hesses energi och idéer gripa in.
Den som i likhet med mig har haft förmånen att jobba tillsammans med Hasse under många år utanför hans egentliga skolarbete vet, att han framför allt var en hängiven lärare, men också att han både ansåg sig vara och var en "kulturens springpojke" på fältet med samma frejdliga humör, som då han med rynkad panna och intensiv blick brottades med än det ena och än det andra frågekomplexet vid rådsslag och konferenser.
Ett liv för barn, ungdom och kultur levde han. Som få hade han glädjen att få se många resultat av sina initiativ och förslag redan under sin verksamhet och livstid. Men många är de sektorer, där det sådda spirar och så småningom kommer att visa sig och hedra initiativtagaren och inspireraren. Låt mig återge en del av den officiella bilden av skoldirektören Hans Westerlund enligt Västra Nyland några dagar efter hans bortgång den 20 februari detta år: "Hans Westerlund var tidigare medlem i socialnämnden och dess barnskyddsavdelning. Medlem i direktionen för rådgivningsbyrån i uppfostringsfrågor i Esbo var han sedan 1968. I Esbobygdens musikskola gjorde han en insats som mångårig styrelseledamot. Han var också ordförande i styrelsen för Nylans svenska musikläroanstalt. I förbundsfullmäktige för Huvudstadsregionens svenskspråkiga yrkesskolor representerade han Esbo. Hans Westerlund var medlem i Esbo svenska församlings kyrkoråd. I Esbo sparbank var han styrelseledamot. Ordförande för Esbo svenska folkskollärarförening blev han 1968 och ett år senare ledamot av styrelsen för Finlands svenska folkskollärarförbund.”
Hans Westerlund genomgick under sin tjänstgöring kompletterande studier. Han utarbetade tillsammans med redaktör Hans Näsman en läroboksserie i ämnet medborgarfärdighet. Hyllningarna vid Hasses bår den 9 mars i krematoriekapellet i Esbo vittnade om den uppskattning som familj, släkt, vänner, arbetskamrater, myndigheter och organisationer kände och ville visa. Den som fick en vän eller kollega i Hasse kunde utan minsta osäkerhet räkna med ett uppriktigt, varmt och uppmuntrande stöd såväl i arbete som i andra sammanhang. Som språkkunnig finlandssvensk vann han genom framsynt, rättvis och respektskapande verksamhet erkännande långt utanför sin egentliga verksamhetsbygd.
Vi som är kvar kan bara i stum förundran över hans helt oväntade bortgång tacka för allt som har varit.
Hans Näsman