Weymarn, Per-Olof von

F. 12.12.1917

D. 28.2.1999

 

Fil.mag. Per-Olof von Weymarn, född den 12.12.1917, avled den 28.2.1999 efter en kort tids sjukdom.

Han växte upp i Helsingfors i ett hem fyllt av kärlek till musik. Modem Dagmar von Weymarn var en uppskattad sångerska och körsolist. Fadern dirigerade körer, var pianist och gjorde egna kompositioner. Redan under skoltiden sjöng ende sonen i kvartett, spelade piano och var en flitig musiklyssnare. 

Som ung lärde han sig också älska skärgård och segling. Han blev en duktig kanotist och ivrig friidrottare.

Per-Olof von Weymarn studerade kemi vid Helsingfors universitet, sjöng i Akademen och var också med om att grunda en lyssnarklubb för klassisk musik. Studierna avbröts av fem och ett halvt år av värnplikt och krig. Kontakten med studiekamraterna bestod under alla år, likaså var han mån om de årliga MSK38-träffarna för kurs 8. Vänfastheten var ett av P-O:s karaktärsdrag.

År 1947 flyttade Per-Olof von Weymarn till Karhula och knöts som kemist till Ahlströms glasfabrik. Här dirigerade han även Karhulafabrikemas orkester och administrerade Kotkan Seudun orkesteri. År 1960 anställdes han som kemist vid Pargas Kalkverks AB. I Pargas fick han utlopp för sitt starka samhällsengagemang. Som Röda kors-ordförande satsade han helhjärtat på ungdomsverksamheten i samarbete med scouterna, var aktiv inom Sfp och blev småningom åboländsk kretsordförande.

År 1969 invaldes Per-Olof von Weymarn i köpingsfullmäktige och strax därefter i styrelsen. Nästa steg var en stadsstyrelseplats. Sin plats i fullmäktige behöll han ännu som pensionär. År 1977 initierade han ett experimentellt vattenreningsverk som fick stor betydelse för vattenhanteringen i skärgårdsstaden. 

Som Pargas representant i Egentliga Finlands förbunds styrelse och skärgårdskommitte tog Per-Olof von Weymarn många initiativ för att utveckla förhållandena i skärgården och i landskapet. Hans insatser här och i länets konstkommission uppskattades också över språkgränsen. Som ordförande för kulturnämnden stödde han barn- och ungdomsverksamhet och bearbetade beslutsfattarna för att få en musikskola till Pargas, en dröm som besannades 1981. Idag har skolan vuxit till ett av landets största tvåspråkiga musikinstitut. Han var skolans första rektor, dess självskrivne primus motor och stöttepelare.

Som styrelsemedlem och -ordförande för Åbolands kulturråd, grundat 1975, gjorde P-O von Weymarn en insats för hela Åboland. Bl.a. anställdes Svenskfinlands första filmsekreterare för skärgården 1983 och kulturrådet kallade till planeringsmöte för Åbolands kommunalstämma 1994. P-O mottog det första åboländska kulturpriset samma år. 

P-O von Weymam var belevad och varmhjärtad, en omtyckt sällskapsmänniska och pålitlig vän och kollega. Han hade ett outtömligt förråd av ideer, satsade för fullt tills allting löpte, och gav sedan över tyglarna till någon annan, för att själv kasta sig in i ett nytt projekt. P-O var en aktiv far och farfar och sin kärlek till, körsång, litteratur och segling kunde han också förmedla till familjen.

Per-Olof von Weymarn lämnar efter sig ett stort tomrum i familjen, vänkretsen och Åboland. Till hans minne har stiftats en stipendiefond inom Musikinstitutet Arkipelag.

 

BIRGITTA BRÖCKL