Pensionerade bankdirektören Bertel Johan Widén avled i Mariehamn den 18.2. 2008, två dagar före sin 93-årsdag. Han var sedan 1992 änkeman efter Anna-Lisa, f. Johansson.
Bertel Widén föddes den 20.2.1915 och var en genuin mariehamnare som förblev hemstaden trogen under ett långt och verksamt liv. Efter sju klasser i Ålands lyceum och studentexamen från Björneborgs svenska samskola 1935 studerade han vid Svenska handelshögskolan i Helsingfors. Han blev diplomekonom 1938 och hade i ett tidigt skede sin bana inom affärslivet utstakad. Till Ålands aktiebank, som senare omdöptes till Ålandsbanken, knöts han redan under studieåren. Han utnämndes till kamrer 1941 och utsågs till bankdirektör och medlem av bankens direktion 1960. Som bankens utlandschef fungerade han ända från 1940-talet fram till pensioneringen 1978. Det var en dynamisk tid i ”nationalbankens” historia, där Widén bland annat hade en central roll i finansieringen av nyförvärv inom åländsk sjöfart, från slutet av 1950-talet med tonvikt på färjetrafiken och tankertonnaget. Under många år bidrog utlandsverksamheten i hög grad till bankens goda resultat.
Bertel Widén hade ett brett kontaktnät, som han också odlade inom ramen för Forex Club, en förening med experter inom internationell banking. Inom det åländska näringslivet hade Bertel Widén en rad befattningar. Han tillhörde länge Ålands Tidnings-Tryckeri Ab:s styrelse och var dess ordförande under en tumultuarisk tid i Ålandstidningens historia. Som revisor med GRM-examen knöts han till mängder av tunga företag och institutioner, bland dem Rederi Ab Sally, Mariehamns telefon Ab, Ålands penningautomatförening, Andelslaget Samgång och Ålands centralandelslag. På det kommunala planet hade han också en rad förtroendeuppdrag.
Han tillhörde stadsfullmäktige i Mariehamn 1954−60, var ordförande i stadens folkskoledirektion och fungerade under 25 år som ordförande för stadsrevisorerna. Inom landskapsförvaltningen anlitades han som räkenskapsgranskare. Han hade länge en plats i kyrkofullmäktige och skötte under många år sekreterarsysslan i förvaltningsnämnden för Ålands kulturfond. Inom föreningslivet engagerade han sig redan i ungdomsåren i scout- och idrottsrörelsen. Han var under tio år ordförande i Mariehamns Lawntennisklubb och höll på 1960-talet i klubban inom Mariehamns bridgeklubb. Han hörde till grundarna av Lions Club i Mariehamn. Nära Bertel Widéns hjärta låg frimurarrörelsen, som han tillhörde ända sedan 1955. Det åländska frimurarhuset vid Norra Esplanadgatan blev något av ett andra hem för honom under pensionärsåren. Han har fungerat som ordförande för Brödraföreningen Morgonstjärnan och 2005 tilldelades han ett av det finländska frimureriets högsta utmärkelsetecken, S:t Augustins 200-årsmedalj i silver.
Friluftsliv i alla former var länge ett av Bertel Widéns särintressen. I unga år fiskade han gärna i Föglö, hustruns hembygd, och vistades på sjön med en av Ålands första snabbgående motorbåtar. På äldre dar älskade han att pyssla med växthuset, plocka bär och sylta vid sommarstället i Lemland Hellestorp. Resorna blev många, inte minst till USA, och under decennier var Kanarieöarna ett givet resmål under soliga vinterveckor. Bertel Widén fick ett rikt och mångskiftande liv. Nästan in i det sista kunde han bo kvar i sitt barndomshem vid Ålandsvägen, byggt av hans far 1915, och den dagliga vandringen efter kvällstidningen blev något av en helig ritual. En dag utan en ordentlig dos nyheter från Åland och stora världen var en förlorad dag. De ekonomiska konjunkturerna följde den gamle bankmannen med aldrig sviktande intresse. Men för den nya tidens hårdföra affärsmetoder stod han främmande, inte för inte kallades Bertel Widén ofta för en bankingens belevade gentleman.
GUSTAF WIDÉN
Bertel Widéns son