Widén, Bill

f. 19.5.1932

d. 15.5.2006

Professor Bill Widén har lämnat vår krets. Han avled den 15 maj 2006 efter en lång och svår sjukdom. Han blev nästan 74 år.

Bill Widén föddes i Korpo. Han hade sjömansblod i ådrorna och det var något som han ofta återkom till. Till skillnad från de flesta andra i släkten kom han inte att tjäna sitt levebröd inom sjöfarten. För Bill Widéns del blev det istället forskning och undervisning. Han kom att utföra sitt livsverk vid Åbo Akademi. Efter skolgång och studentexamen år 1951 påbörjade han sina studier vid Humanistiska fakulteten. Han studerade historia och blev kandidat och licentiat i rask takt. Han disputerade år 1964 för filosofie doktorsgraden i ämnet nordisk historia med avhandlingen ”Kristendomsundervisning och nomadliv”. Han ägnade sig också åt teologiska studier och detta resulterade i såväl teologie kandidatsom teologie licentiatexamen samma år som han doktorerade.

En kort tid var Bill Widén lektor i historia och kyrkohistoria vid Åbo svenska samskola. Men redan i mitten av 1960talet kom han till Teologiska fakulteten. Han var först tjänstförrättande professor i kyrkohistoria och år 1967 blev han ordinarie professor i samma ämne.

Professuren i kyrkohistoria innehade han fram till sin pensionering 1995. Bill Widén kom således att ägna största delen av sitt yrkesverksamma liv åt Åbo Akademi. Åren 1971–1974 var han dekanus för Teologiska fakulteten och 1978–1982 var han rektor för Åbo Akademi. Det som framför allt kom att prägla hans rektorstid var Åbo Akademis övergång från ett privat till ett statligt universitet.

Bill Widén började som profanhistoriker, men det var ändå på kyrkohistoriens fält där han gjorde sin huvudinsats. Både doktorsavhandlingen och ett senare arbete handlade om den kateketiska undervisningen i lappmarkerna under 1700-talet. Han kom också i sin forskning att intressera sig för institutionshistoria. Han har skrivit om prästmötet i Åbo stift och om Åbo domkapitel. Ett annat stort intresse för honom var emigrationsforskningen. Detta resulterade i en bok om emigrationen från hans egen hemsocken Korpo till Amerika. Under de sista professorsåren och även efter sin pensionering undersökte han den kyrkliga informationsspridningen i äldre tider. Boken ”Predikstolen som massmedium i det svenska riket från medeltiden till stormaktstidens slut” utkom år 2002 och den blev hans sista vetenskapliga arbete.

På Bill Widéns tillskyndan tillkom Kyrkohistoriska arkivet vid Åbo Akademi år 1965. Han var dess föreståndare fram till pensioneringen. Under hans ledning insamlades systematiskt material rörande de kyrkliga sedvänjorna i Svenskfinland utgående från utsända frågelistor. Detta material har använts som källmaterial i ett flertal examensarbeten i ämnet kyrkohistoria.

Bill Widén var en flitig forskare. Sjuttonhundratalet var hans specialitet och därför trivdes han bäst när han fick studera gamla dokument och handlingar. Han betonade ofta att blyertspennan var professorns främsta arbetsredskap och det kan inte förnekas att han hade vissa svårigheter när datorerna gjorde sitt intåg i universitetsvärlden. Till sin natur var han stillsam och det var få saker som kunde rubba hans själslugn.

Han var en mycket god och omtyckt lärare, krävande och rättvis. Vi som hade glädjen att få studera för honom och arbeta tillsammans med honom kommer ihåg hans stora kunnande och hans humoristiska repliker. Han var mån om traditioner, och han hade ett fenomenalt minne. I arbetslaget var han en stor tillgång. Han var mån om att upprätthålla goda relationer till sina studenter, arbetskamrater och vänner. Själv betraktar jag det som en av de stora förmånerna i livet att jag fick lära känna honom, studera för honom och under många år arbeta tillsammans med honom. Han kunde mycket och hade en lång akademisk erfarenhet att falla tillbaka på. Men han hade också ett ödmjukt sinnelag och han var trogen i sin vänskap. Det gjorde honom till en stor man. Bill Widéns sista år var präglade av sjukdom och avsidestagande. Tomrummet som han lämnar efter sig är stort. Han sörjes närmast av hustrun Solveig, tre barn med familjer och många vänner.

INGVAR DAHLBACKA