✻ 18.5.1921
† 28.3.2016
Skolrådet, filosofie magister Lennart Alfred Winqvist avled i Helsingfors den 28 mars 2016. Han var född den 18 maj 1921 i Esbo och blev alltså 95 år gammal. Lennart Winqvist tillhörde den generation av entusiastiska folkbildare, som var med om att genomföra grundskolereformen i Svenskfinland. Han växte upp i en fiskarfamilj och fadern dog i tidig ålder. Såsom många andra studiehungriga ungdomar blev därför lärarseminariet i Nykarleby den plattform, som lade grunden för hans senare insatser inom skolväsendet. Han dimitterades från seminariet 1947. Samma år ingick han äktenskap med hushållslärare Mildred Sofia Nylund. Han fortsatte sina studier och avlade studentexamen 1954. Filosofiemagister blev han 1966.
Efter sin lärardimission tjänstgjorde han som lärare och föreståndare i Finno folkskola i Esbo 1947–1958. Efter en kort sejour i Sverige 1957–58, där han var lärare vid enhetsskolan i Södertälje, blev han utnämnd till tjänsten som föreståndare för Nykarleby seminariums folkskola, där han tjänstgjorde 1959–1964. Som lärare och lektor vid seminariet fick han utlopp för sitt stora intresse för, och djupa engagemang i pedagogiska frågor. Där kunde han också dela med sig av sina pedagogiska åsikter och didaktiska principer till blivande lärare.
Utvecklingen av skolväsendet var intensiv i Österbotten under 1960- och 1970-talen. Så hade till exempel Jakobstad-Larsmo inrättat försöksgrundskola redan 1969. I praktiken hade de flesta kommunerna i svenska Österbotten inrättat grundskola då det formella tillståndet kom. En viktig etapp i Lennart Winqvists fortsatta karriär var därför utnämningen till folkskolinspektör i Jakobstad, där han var verksam 1964–1970. I en sådan miljö hade han alla möjligheter att utnyttja sin eminenta förmåga som föreläsare och rådgivare i pedagogiska frågor.
Reformen berörde även skolförvaltningen, och då den reformerades och skolavdelningar inrättades vid länsstyrelserna 1970 utnämndes Lennart Winqvist samma år till ordinarie skolinspektör vid Vasa läns skolavdelning. Samtidigt beviljades han tjänstledighet och förordnades till överinspektör vid skolstyrelsen 1970–1971. Följande år förordnades han till t.f. byråchef, i vilken tjänst han stannade ett år varefter han tillträdde som biträdande avdelningschef i Nylands län. Winqvist hann även verka som utbildningschef vid Ålands landskapsstyrelse i två perioder: 1974–1975 och 1976–1980. Han sista arbetsplats blev skolstyrelsen, där han verkade som chef för svenska avdelningen från 1980 till sin pensionering 1987. Där fortsatte han sitt djupa engagemang i lärarnas fortbildning både som kursledare och föreläsare runt om i Svenskfinland.
Vi minns Lennart som en person som på ett frasfritt och analyserande sätt, ofta parad med en stor portion humor, gärna diskuterade olika frågor med sina kolleger.
Redan som ung lärare visade Lennart Winqvist intresse för samhällelig verksamhet. Han var bl.a. ordförande för Mellersta Nylands lärarförening 1952–1958 och styrelsemedlem i Finlands svenska folkskollärarförbund 1957–1958. Under sin tid i Nykarleby var han medlem i stadsfullmäktige 1965–67 och t.f. rektor för stadens arbetarinstitut 1963–1968. Winqvist skrev och var medförfattare i ett antal läroböcker för grundskolan bl.a. Skriv och stava rätt 1-3 (o. K.V Lundqvist) och Vår värld, åk 3- 9 (o. H. Krogerus). Sitt skolhistoriska intresse visade han genom sitt medlemskap i Svenska skolhistoriska föreningen i Finland, där han utsågs till hedersmedlem 1999. Han emottog SFV:s folkbildningsmedalj år 1988.
Om somrarna åkte Lennart till sin stuga vid Andrasjön i Nykarleby, där han enligt egen utsago aldrig fiskade. Det hade han fått nog av som ung. Däremot tyckte han om att segla och han var hederskommodor i segelsällskapet Ägir sedan 1975. Ännu på sin ålders höst upprätthöll han sin kondition genom att skida och motionslöpa. Varje jul ringde han upp för att upprätthålla kontakten och önska en god fortsättning på det kommande nya året, en tradition som han upprätthöll till sina sista levnadsår.
Lennart Winqvist var vidsynt och human och varmt uppskattad bland dem som han kom i kontakt med. Hans arbete för att genomföra och vidareutveckla vår grundskola kommer länge att ihågkommas i den Finlandssvenska skolvärlden.
Karl-Gustav Jossfolk