F. 11.1.1902
D. 4.9.1994
Sylvia Snellman Wiren är död. Aldrig mera kommer vi att få höra hennes ljusa, varma stämma! Vi saknar en god och vidsynt människa men hon lever mkvar inom oss. Vi tänder ett ljus och minns Sylvia Wiren.
Hur väl rimmar inte några ord av författaren Hagar Olsson med Sylvia mWirens person; - "För det levande hjärtat är världen för var dag ny, mänskligheten en daggfrisk myt, människan ett barn värt att älska".
Man förknippar Sylvia Wiren osökt med ordet entusiasm. Entusiasm och därtill livglädje var utmärkande drag för henne, som ännu i hög ålder närde en dröm om fyrväpplingar, som gick ut pä att ensamstående människor skulle sammankomma mi en gemenskap till ömsesidig hjälp och glädje.
Sylvia Wiren förunnades att leva och vara aktiv upp i en hög ålder. Vid sitt frånfälle, i en ålder av 92 är, hörde hon säkerligen till Finlands äldsta prästfruar. Hennes liv gick i en vid båge frän barndomsåren i Uleäborg, vid seklets början, till pensionärstillvaron i Munksnäs I Helsingfors, som hon upplevde som ett andligt kraftfält mycket tack vare lektor Ulla-Christina Sjömans insatser i en anda av att Herren ger bönesvar. Som en parallellgärning till detta säg Sylvia Wiren norrmannen Abraham Vereides marbete pä SO-talet i ett söndertrasat Europa. De som ingick i hans globala arbetsgrupp fick vara vittne till hur forna fiender räckte varandra handen i ett ömsesidigt förlåtande. Hur ofta återkom inte Sylvia Wiren till sin fredstanke, som hon menade att börjar hos den enskilda människan i en insikt om att även de mmest hatfyllda atmosfärer kan renas i ett uttalande av ordet "förlät".
Ungdomsåren tillbringade Sylvia I olika pensioner utomlands, företrädesvisi Schweiz. Hon har berättat levande om hur hon som sjuåring lärde sig skriva tysk piktur pä griffeltavla. Detta var I Tiibingen i Västtyskland. År 1928 gifte sig Sylvia med Werner Wiren, som var notarie vid det nygrundade domkapitlet i Borgä.
Ofta återkom hon till familjens är i orgä. Skaldestaden som präglat av bland annat det första biskopsparet, Ester och Max von Bonsdorff, blev en kulturhärd. Sylvia Wiren berättade levande om miljöerna kring domkapitlet, Runebergs hem, Borgå folkhögskola, diktarhemmet och Lennart Segerstråles hem med alla dess kulturella impulser. Från Borgå flyttade familjen Wiren, som hade utökats med döttrarna Monica och Magdalena,till Brändö villastad där Werner Wiren verkade som kyrkoherde i den tvåspråkiga församlingen under måren 1936 till 1961. Sylvia har berättat hur hemmet enligt dåtida sed alltid var öppet och att telefonen fanns på nattduksbordet. Hon har också talat om hur hängivet församlingsarbetet var på Brändö, som då var ett litet, nymornat samhälle med en stor gemenskap.
Efter Brändötiden blev det omplantering I Munksnäs med en tjänstgöring som sjukhuspräst för Werner Wiren. Under denhär tiden kom Sylvia Wirens sång- och recitationsstudier väl tillpass eftersom hon var med om att utveckla fadderortsrörelsen mellan Finland och Sverige, som innebar ordnandet av Finlandssamkvä med sång- och diktprogram. I mån av möjlighet idkade Sylvia Wiren också egen litterär verksamhet I en anda av att"Herren lever mitt ibland oss i vår vardag". En del av hennes "signaler" publicerades i Kyrkpressen. Mycket osorterat material hamnade I skrivbordslådorna och ibland talade Sylvia Wiren om att hon skulle önska få tid för en uppsortering av skrivbordsprodukterna. Under pensionärsåren I Munksnäs deltog Sylvia och Werner Wiren aktivt i Lukas församling. Werner Wiren avled år 1985 och kort före det gjordes en TV-film om det aktiva paret Wiren.
Sylvia Wiren var verksam i hög ålder. nI slutet av 80-talet medverkade hon I Maria Bergs TV-program "Lilla O och Molly" med sina minnesglimtar från ett långt och händelserikt liv.
Minnet av Sylvia Wiren vid den nfladdrande ljuslågan mynnar ut i tonerna av Lars Huldens psalm; - "Jag har ett hem, ett ljuvligt hem, jag är påvandring dit".
Sylvia Snellman Wiren föddes I Uleåborg den 11 januari 1902 och dog I sitt hem i Munksnäs den 4 september 1994.
BENITA AHLNÄS-BOSTRÖM