Österholm, Thor

f. 1.7.1926

d. 21.3.2020

Undervisningsrådet Thor Österholm avled i en ålder av 93 år 21.3.2020. Han föddes 1.7.1926 i Taklax i Korsnäs och växte upp på Bergö i ett hem som gav honom både pedagogisk vägkost och ett intresse för samhällsfrågor.

Lärarbanan fanns naturligt i släkten och målmedvetet påbyggde han sina akademiska vitsord som resulterade i olika uppdrag inom undervisningssektorn, medborgarskoluppdrag, folkskolinspektör, skoldirektör och rektor. Sina grundläggande yrkesstudier företog han i Nykarleby seminarium och blev folkskollärare 1948, avlade pedagogieexamen 1957, medborgarskollärarexamen 1960 och hum. kand. 1969.

Sin yrkesbana inledde han i Lappfjärd där han fungerade som skolföreståndare från 1949. På Bergö var han både skolföreståndare och samtidigt som kantor-organist. Det var där han inledde sin samhällsaktivitet genom att kommunen skulle få elektricitet väg och bro över Molpeströmmen. På Bergö fungerade han både som ledamot i kyrkofullmäktige och som kommunalfullmäktiges ordförande.

Efter flytten till Vasa verkade han 1960 - 63 inom stadens skolväsen först som medborgarskollärare. Särskilt historieämnet fann han intressant. Senare fungerade han om ekonom vid stadens svenska folkskolor 1963-70, skoldirektör 1970-80 och som rektor för Vasa övningsskola när skolan grundades 1974-75 och som ledande rektor 1980-1993. Det var som skoldirektör jag lärde känna honom som en aktiv och uppskattad kollega vid skoldirektörernas gemensamma träffar.

I Vasa stad engagerade han sig både i kyrkofullmäktige och kommunalpolitiken. Han satt under 20 år flera perioder i stadsfullmäktigeengagerade och i stadsstyrelsen. Han var ledamot i direktionen för Vasa centralsjukhus och styrelsen för Vasa Svenska läromedel och satt i styrelsen för flera föreningar. Han fungerade som ordförande för Wasa teaters direktion var ledamot i direktionen för Vasa centralsjukhus och styrelsen för Vasa Svenska läromedel. Han gjorde skolplanen för Vasa svenskspråkiga skolväsen, skrev skolhistoriker, sammanfattningar och debattinlägg.

Han var ordförande för Svenska lärarförbundet i Finland 1970-1974 och grundade 1974 Svenska Finlands lärarförbund där han åtminstone var interrimsstyrelsens ordförande. Hans älsklingsuttryck var problematik, men så redde han också ut den. Särskilt engagerade han sig för det som med tiden blev Österbottens högskola inom vilken hela Åbo Akademis verksamhet i Österbotten samlades. Högskoleföreningen fick också ett grundkapital som kunde användas för att stöda utbildningen i regionen. Thor Österholm var en envis förkämpe för att förbättra utbildningsmöjligheterna i Österbotten.

För sina insatser belönades han med Finlands Lejons Orden, Riddartecknet samt Finlands kommunförbunds specialförtjänstmärke, Finlands stadsförbunds förtjänsttecken i guld, Svenska folkskolans vänner, Hagforsmedaljen, Stiftelsen Wasa teater, Wasakärven och SFP:s gyllene förtjänsttecken. Han verkade också inom Frimurarna och erhöll Frimureriets Utmärkelsetecken 2004. och av republikens president tilldelades han 1986 undervisningsråds titel och värdighet.

Hans intresse för utbildningsfrågor satt i lång efter hans pensionering och i fjol erhöll han pedagogie magisters examen. Med fotsatta studier även efter 90-års ålder ville han få fram budskapet till de unga att det äraldrig för sent och att allt är möjligt. Han betonade att samarbete är viktigt på alla nivåer, på det sättet tar vi vara på möjligheten till en positiv utveckling.

Han gick varje dag i över sex års tid för att besöka hustrun på äldreboendet Fylgia-hemmet i Vasa. Efter en sjukdomsattack i februari flyttade han själv in där. Förutom hustrun efterlämnar han fyra barn, fjorton barnbarn och tretton barnbarnsbarn.

Martin Gripenberg