Lundsten, Per Johan

f. 12.5.1930

d. 3.9.2020

Per Johan Lundsten och jag träffades första gången hösten 1960, då jag var nybliven studerande vid Åbo Akademi. Jag var en entusiastisk amatörfotograf och blev genast kund hos Kamera-Boden vid Köpmansgatan 3. Där togs jag vänligt emot av en sympatisk person som presenterade sig och sade att han bar samma namn som jag ˗ ”men med C”. Jag var först lite konfunderad, men sedan klarnade ordleken Clotte/Slotte. Detta var min första upplevelse av Clotte Lundstens ordfyndighet och humor.

Den gången trodde jag att Clotte var bara ett vanligt men ovanligt vänligt butiksbiträde. Efter hand blev det klart för mig att han var mycket mer än så. Han var praktiskt taget uppvuxen i Kamera-Boden, den fotoaffär som hans far Birger Lundsten hade grundat redan 1936. Dessutom hade han en gedigen fotografisk utbildning bakom sig, bland annat två års studier vid Hamburger Fotoschule.

Clotte månade om sina kunder. Han förklarade gärna hur det kom sig att deras inlämnade filmer inte alltid hade gett förväntat resultat. Han vägledde ytterligare amatörfotograferna genom fotokurser, dels hemma i Åbo, dels runtom i Åboland. Det var naturligt att Kamera-Boden och dess föreståndare Birger och Clotte blev en institution bland fotograferande åbosvenskar. Butiken och mörkrummet var Clottes andra hem. Också efter pensioneringen syntes han nästan dagligen i butiken, där han gärna umgicks med sina gamla kunder. För egen del minns jag många goda stunder tillsammans med Clotte i butikens kafferum.

Firmans labb föreföll med tiden lite gammaldags, men produkterna var av alltid av hög klass. När färgfilmen sedan började ta över under 1960-talet grundades färglaboratoriet Color-Kolmio med Kamera-Boden som en av delägarna, men det svartvita arbetet fortsatte i gårdshuset vid Köpmansgatan.

Jämsides med det dagliga arbetet på Kamera-Boden var Clotte själv flitigt igång med sin trogna Leica. Han fotograferade händelser och miljöer i Åbo och i den åboländska skärgården. Många av bilderna har redan blivit klassiska. De första av hans många åbobilder, tagna då han var sexton år gammal, publicerades 1951 i bildverket ”Det stämningsrika Åbo”.

Clotte visade sig också vara en bärande kraft i Åbo fotoklubb, där jag tidigt blev medlem. Han tog initiativ till olika aktiviteter, var en omtänksam värd, deltog i klubbens tävlingar och sörjde för att Kamera-Boden kunde erbjuda det material som klubbmedlemmarna behövde ˗ utan hänsyn till kommersiella intressen.

Clotte tog över Kamera-Boden år 1972 efter sin far Birger. Han stannade kvar på posten till 1993, då sonen Sten Erik (Tetti) efterträdde honom. Nu fick Clotte mer tid för annat: han kopierade och reproducerade historiskt fotografiskt material i Åbo Akademis bildsamlingar och ordnade upp sitt eget fotoarkiv och sin fars stora material av värdefulla bilder. Sin stora samling av fotohistoriska klenoder (bland annat ca 300 kameror) donerade han år 2000 till Åbo landskapsmuseum.

Sin blivande hustru, keramikern Anita (Pia) Corander träffade Clotte under en av sina många skidresor till Lappland i början av 1950-talet. Båda var ivriga fotografer. Med kamerorna fångade de Lappland i bild ˗ och fångade varandra. De gifte sig och Pia flyttade till Åbo, förestod bland annat Marimekkos första affär i Åbo, jobbade på Kamera-Boden men var mest hemma med familjens tre barn. I början av 1980-talet flyttade paret till Kårlax i Pargas, där fotograferandet och keramiken fortsatte. Ett av resultaten var en gemensam utställning 2015, där Pia visade keramik och Clotte ett urval fotografier från sin långa fotografiska bana. Han har berättat att det inte var helt lätt att välja bland de tiotusentals negativen i bildarkivet.

Clotte var intresserad av kultur och natur i alla former. Han engagerade sig i scoutrörelsen redan på 1930-talet och blev med tiden en beundrad ledare för Scoutkåren Pojkarna. Han utsågs med all rätt senare till hedersmedlem av kåren. Clottes mor Ingeborg härstammade från Lom i Korpo, så det var naturligt att sonen var en skärgårdsentusiast och naturvän. Med sin motorseglare Opus seglade han tillsammans med familjen i den åboländska och åländska skärgården, men också längre ut på Östersjön ˗ under senare år med sommarstället på Lom som hemhamn. Han var också aktiv inom Airisto Segelsällskap och Åbolands Reservofficersförening. Kameran var alltid med ombord, vilket har satt många spår i fotoarkivet i form av värdefulla bilder från de då ännu levande skärgårdsbyarna.

Per Johan Lundsten föddes i Åbo den 12 maj 1930 som lillebror till Tor-Erik (sedermera diplomingenjör) och Bengt (arkitekt). Han växte upp vid Slottsgatan och tog studenten vid Classicum. Han var alltså en genuin åbobo, också om han med tiden kom att bo på Auvaisberg i S:t Karins och i Kårlax i Pargas. Clotte Lundsten saknas av en stor vänkrets. Närmast sörjande är hustrun Pia, barnen Tetti, Mia och Aya och fyra barnbarn. Han var en underbar pappa, säger barnen.

Peter Slotte