f. 22.1.1908
d. 20.11.1994
Folkskolläraren Karl Seiding Söderström avled 20.11.1994 på sjukhuset i hemstaden Lovisa 86 år gammal. Han var född 22.1.1908 på Åland på Ytternäs som då hörde till Jomala socken. Han blev student från Ålands Lyceum 1927 och fick som student enligt dåtida upplägg sin folkskollärarexamen vid Nykarleby seminarium efter endast ett års utbildning.
Sitt första lärarjobb hade han redan vårterminen 1929 som vikarierande gymnastiklärare för de lägre klasserna vid lyceet i Mariehamn. Det var då ont om lärarjobb men lärarkollegan Karl ”Kabbe” Ekman uppmanade honom att söka en ledig lärartjänst vid Lovisa högre svenska folkskola, vilket ledde till att han vid 21 års ålder antogs som vikarierande lärare hösten 1929 för att bland 14 sökanden sommaren 1930 utses till ordinarie lärare vid skolan. Från vilken tjänst han efter 39 år pensionerades 1968. Elevernas rad blev lång med åren. ”Som lärare var han omtyckt av såväl elever som lärarkolleger” noterades i nekrologen i tidningen Östra Nyland.
I födelsedagsintervjuer upprepade han att han inte hade för avsikt att stanna i Lovisa. Längtan hem till Åland fanns med honom hela livet och de långa lärarsemestrarna firade han och familjen vanligen hos släkten på Åland. Det var äktenskapet med lotsdottern Maja och det aktiva föreningslivet som bidrog till att han blev den nya hemstaden trogen.
I Lovisa kom Seiding Söderström tidigt med i svängarna med Fridolf Andersson, sångledare i östra Nyland hemma från Åland, och ”Kabbe” Ekman, lärarkollega från Ålands Lyceum och sedan gymnasielärare i Lovisa, som dörröppnare. I en födelsedagsintervju i tidningen Östra Nyland 1983 noterar skribenten att de gemensamma för de tre ”ålänningarna” var det glada lättsamma lynnet och förmågan och viljan att engagera sig på kulturfältet.
År 1931 var han med då manskören Fridolins Sångare grundades med Fridolf Andersson som ledare. Han kallades till hedersmedlem 1972 och kom att sjunga med i kören till 1986 då han drog sig tillbaka på grund av sin nedsatta hörsel. Han sjöng också med i andra körer i Lovisa såsom kyrkokören och AV- kören som han också ledde sporadiskt. De sista åren var han med i pensionärsföreningens kör. Han var en tid sekreterare i Östa Nylands Sång- och Musikförbund.
Teater var ett intresse som Seiding Söderström hade med sig från Åland där han år 1928 och 1930 spelet med i Kastelholmspelen med kända yrkesskådespelare från Svenska teatern. Under ”Kabbe” Ekmans ledning startade man 1932 en teaterförening i Lovisa som på 1930-talet gav ett flertal bejublade föreställningar på Socis i Lovisa och också gästspelade i grannstäderna.
Östra Nylands ungdomsförbund stiftades 1932 och Seiding Söderström var med från början. Han innehade kassörsposten 1934 – 1952 och kallades till hedersmedlem. I SFP:s lokala förening satt han en längre tid i styrelsen som kassör. Han belönades med partiets förtjänsttecken 1963.
Under Finlands krig 1940-44 verkade han som talkochef för ungdomen i Lovisa. Åren 1951-53 var han medlem i stadsfullmäktige.
I det livliga sällskapslivet spelades kortspelet ”pinakel”. Korsord och frimärken hörde också till fritidssysselsättningarna. Som pensionär deltog han aktivt i Lovisa svenska församlings pensionärsförenings verksamhet.
Seiding Söderström gjorde under många decennier en betydande insats på det lokala planet i östra Nyland. Allt vad han gjorde, gjorde han på det anspråkslösa sätt som var utmärkande för hans person. En sann gentleman av den gamla stammen har nu lämnat oss. Han sörj närmast av hustru, tre vuxna barn med familjer och sju barnbarn.
Karl-Johan Söderström